Pergerakan baby

Hi mommy... 1/Normal ke baby bump still xberapa nampak walau da masuk 6 bulan ? Suma tegur betul ke pregnant perut kecik je.. kalau 10 org jmpa , 10 org tgur.. 😔 2/Normal ke mommy sy tak tahu rasa baby kick dlm perut ? Bila family tny , dah rasa ke pergerakan baby ? Sy jawab tak pasti.. 🥲sy kacau2 perut pun xrasa dia gerak , atau sy yg xpandai rasa 😭 ini anak first sy 😢 #ingintahu #firstbaby #firstmom #bantusharing

31 Balas

it's okay sis. saya pun mcm awak. saya 7 bulan baru nampak bump, baru orang perasan yg saya pregnant. kadang soalan² org buat kita jadi risau if keadaan tu tak normal tapi jangan risau , as long as Dr and nurse tk ada ckp apa2 yang merisiko kan keadaan baby dalam perut tu setiap kali awak check up, awak tk payah risau and ignore je. sometimes dia ikut genetic juga , saya pun first time mommy. saya category kurus and suami pulak category "kurus kering" . haaaa😅 masa check dgn pakar o&g dekat hospital private pun mmg Dr tu kasi tahu saya yg baby saya kurus. skrg 36weeks tpi ukuran perut dia baru 33weeks. yang lain okay je..berat dia pun baru 2.4kg part gerakan tu saya dari 18weeks dah rasa mcm jentikan kecil. cuba awak refer problem awak dengan nurse bila check up. even the smallest things yg kita tak thu or tk pasti refer ke dkt nurse and Dr . it's okay sebab kita tak tahu kan. biar lah org nk anggap soalan remeh temeh ke tapi yang penting kita concern dengan kita punya journey pregnant ni. setiap org berbeza² so sis tnya je pandangan dari nurse and Dr

2y ago

even perut saya kecik tapi saya ada buasir sis. hari tu buang air tiba2 dalam mangkok toilet ada darah,terus trauma saya nk membuang. saya kena buasir yg dh tk boleh di masuk kan semula . dah lah first time mommy kan, sepanjang journey ni tak pernah turun apa2 darah tiba² pagi tu ada darah pulak. auto kemas kan barang hospital 😅 pergi KK dr check tengok saya kena buasir, dapat lah ubat cair najis. Alhamdulillah lepas tu smooth dah

perut kecik ke beso tu mmg tak perlu pedulikan apa org kata. dorang bukan doktor pun. kalau doc kata baby sihat, perkembangan dan tumbesaran normal, so xde masalah perut beso ke kecik. yg ke-2, utk 1st timer, kdg2 mmg confuse rasa gerak baby tu mcm mana. by 25w-28w inshaaAllah awak dah boleh tahu beza rasa angin, gerak baby, baby sedu. semua tu awak boleh beza nnti inshaaAllah. mcm sy 1st time juga pegnen, start 16w sebenarnya sy dah rasa baby gerak tp sbb sy xtahu betul ke tak tu baby gerak so sy jawab x pasti je bila family tanya dah rasa ke belum. nnti awak dah 20w lebih mmg dah boleh rasa dah gerak baby.

saya pon dah masuk 5bulan perut kecik aje mcm 3bulan heheh tp alhamdulillah baby aktif dan scan pon bby sihat ..xpayah hiraukan cakap org selagi doc xcakap anak kita ade masalah kat dalam perut ..2/kalau selalu wktu lapar tu rasa mcm perut gerak2 cmtu its bby la tu ,nnti scan ke apa tnya doc keadaan bby ,atau jumlah air ketuban normal atau tidak ..cuba amek makanan sejuk atau manis sebab bby akan begerak bila kita amek makanan mcm tu,tp jangan amek banyak nnti tinggi pulak gula kang ..apa2 pon cuba utk fokus pd gerakan terutama bila lapar atau buat kerja

Saya pun first time mommy. Perut pun kecik tapi awak jgn peduli sgt apa org kata, jgn tambah stress awak tau. Yg penting baby awak sihat. Kdg sbb lapisan perut kita nipis sbb tu tak berapa nampak. Biasanya gerakan baby dah boleh rasa dah kalau 6 bulan sbb saya pun skrg 6 bulan. Tapi nak lebih pasti, better awak check. Kdg2 baby kurang gerak relate dgn jumlah air ketumban juga. Kalau air ketumban kurang, baby terhad nak bergerak. Awak kena banyak minum air tau 🥰

yaallah sy punya la nk perut kecik walaupun mengandung..sbb brsalin msty perut xnmpk sgt kan..perut beso lepas brsalin pun mcm mngandung lgi🤣..kalau mama nye kecik..kecik la perut .sy pun nk msuk 6 bulan tpi perut mcm 8bulan🤭..dri 3bulan org da tegur bpe bulan bpe bulan..kdg2 rsa malu sbb org perhatikan perut kite..lepas brsalin mmg perut sy jenis buncit..merasa perut slim ank pertama dan ke2 je..start ke3 smpai 4 hahaha buncit perut . xngandung pun mcm ngandung..

2y ago

sy baru nak masuk 10minggu tp perut dah besar mcm org pregnant 5 bulan dah, perut sedia memang berlemak

normal je.. sy pun 6 bulan g mna2 semua xthu.. kwn sdri pun xthu sy peknen sbb perut kecik je. Dan nampak biasa2 ..check-up tiap2 bulan ok je beby sihat beby membesar herlok je.. klau bak dy tendang lgi lh terasa ooomaigod ank mommy 2nd ni lahai.. ank first dlu pon lgsung orng tak nmpak Dan xthu pun peknen.. tpi bila2 kua dlm ramai2 jupa ank kwn ke sape.. ank sy lh paling tggi umor 3 thun lbih tpi dh mcm 5/6 thun dh.. so xyh nk risau pape rilek je 😅

It’s normal . Depends on badan masing2 . Benda yang aku belajar once je kau preggy , kau amalkan sikap pentingkan diri sendiri dan abaikan mulut orang 🤣 sebab orang lain tak akan tahu dan tak rasa dia orang akan nilai kau dari luaran je . Kita sendiri yang akan menanggung apa jua kemungkinan yang akan jadi bukan orang lain . Doa yang baik baik 🤲 So chill yaa ♥️ As long as kau dengan baby sihat dah syukur Alhamdulillah ✨

Normal ja . Sy preggy smpai nk branak dh pun perut x nampk . Hahah nampk mcm saya gemuk .. masa p checkup dekat KK last checkup masa tu sbb tengah tuggu hari dah nk bersalin . Sorang akk ni tegur , bapa bulan dah .. lepastu sy cakap 9 bulan dh tggu hari nk bersalin jaa . Terkejut akk tu dy kata “ laaaa igt baru 5 6 bulan “ hahahah enjoy je sis as long scan semua sihat bby gerak ckup . It so k jgn risau .

Saya anak first juga. Mmg org x sedar pon sy mengandung sbb perut kecil. Start 7 bulan barulah ada yg excited kata dah nampak baby bump. Normal je sis. Tambah lg untuk ibu yg kecil, cam sy tinggi 147 berat 44 je. Jd perut tak besar mana. Tp, still kena scan tuk tahu keadaan baby. Alhamdulillah baby sy sihat malah berat dia lg berat drpd usianya walaupon perut saya ni kecil.

Sis.. Jgn risau.. Enjoy je.. Sy dr sulung sampai no 3 perut kecik je... Nk kata pakai baju mengandung mmg tak merasa😂😂.. Yg ptng sis rasa pergerakan baby ye... Skrg sy tgh prgnt ank no 4 tak tau laa still perut kecik ke x.. Tp masa keluar ank sulung berat 2.45 je.. No 2 berat dia 3.43kg dan no 3 berat dia 3.42kg..walaupun kecik bby tetap semangat.. 😁