SERIOUS NAK TAHU!

Hi Mommies, Saya 1st time mom, so ini anak pertama. Saya ada masalah asthma and GDM. So mmg awal2 decide utk ceaser terus. Supaya hujung2 tak kene emergency Ceaser. So tarikh mmg da tetap lagi 3 hari. Tp akan jadi masalah bila baby nak terkeluar awal. So dikira emergency Ceaser jugak, doktor ada suggest kalau tiba2 turun tanda boleh cuba normal. Cuma tulah, kene induce, kene itu ini so tak boleh jugak baru Ceaser. Cost nya double kat situ. 😅Soalan yg mmg saya nk tahu adalah byk da saya baca pasal tanda2 nak bersalin tp Tu semua mcm tanda besar. Cth: pecah ketuban, ada lendir & darah and so on. Ke atau mmg itu je tanda nya? Mmg terus tiba2 dtg ke? Atau mungkin tanda awal yg kecil adalah sakit pinggang, rasa nak muntah ke? And kalau turun tanda tu, adakah terus akan terbukak jalan? Atau sehari dua Lepas Tu? Sbb kalau sehari dua Lepas Tu maybe sempat Ceaser pd tarikh yg da ditetapkan so bole avoid emergency Ceaser. Thanks pd yg membantu.

3 Balas

kalau 1st mom, itu lah tanda yg hsptl akn rujuk (pecah ketuban, bloody show). and benda tu unexpected, especially pecah ketuban sbb berlaku secara tiba2. klu bloody show ni kdg2 akn dtg sekali dgn senggugut smpai tangkap pinggang. if dh ada tanda2 yg spt diatas tu..bukaan dh ada tapi slow. sometimes mmg perlu bantuan induce utk cptkn proses dan elak bby lemas. unless bby dh terberak kt dlm, bacaan jntung bby drop, ibu tiba2 high BP itu dh dikira emergency dan terus naik OT tntg kos, ia dikira slps bsalin. mcm sy, schedule utk normal sbb kedudukan bby kk. malangnya bukaan tak ada progress walaupun dh induce 3x. jadi terpaksa emergency czer sbb prolog labour.

8mo ago

sy bsalin dkt hosp gov. and sy dh overdue at that time. if ceaser mmg duduk wad few days.

Hi nak tanya. Awak asthma kan? Awak lalui macam mana yee sepanjangan preggy? Jantung ada berdebar ke. Cepat penat ke? And asthma awak bergantung pada ubat ke sekarang?

8mo ago

sy mmg ada asthma. Cuma bila pregnant dia akn jd lebih bahaya sbb kalau oksigen Kita kurang, baby akan kurang oksigen jugak. So sy mmg amik ubat asthma kat hospital and pakai symbicort yg Doktor bagi. Kalau asthma attack sy akn buat breathing technique and pakai asthalin. Kurang oksigen pd baby pun boleh affect tumbesaran dia.

Baik awak ke gov hosp je. Utk labour progression bbeza ikut masing2 punya rezeki. Doa yg baik2