JANGAN PAKSA DIRI UNTUK BERPUASA

Hi Mommies! Ramai ibu hamil di luar sana yang berusaha untuk berpuasa sedangkan detak jantung janib lemah dan bayi juga kelihatan kurang bergerak. Baca nasihat-nasihat berguna di dalam artikel ini: https://my.theasianparent.com/detak-jantung-janin-lemah/web-view

4 Balas

Saya baru 22 weeks..dr awal pregy memang alahan kuat..loya,muntah,demam,x de selera mkn..berat badan pun turun naik n static je..baru2 bila minum air gula ..doktor kata saya gdm on diet..kena pantau pemakanan..dlm bulan puasa ni..dah beberap kali saya berbuka bila masuk waktu tgh hari..sbb baby kurang gerak,dahaga melampau,letih teramat sgt,pening sampai nak berdiri x larat..mula2 rasa syg nak berbuka..bila bg tau nurse pernah alami pening2 n dahaga melampau..nurse terus tanya..saya berbuka tak..bila saya kata tak..nurse terus bising..n kata ..kena berbuka..jgn tangguh..walaupun sejam lg nak berbuka puasa..skrg..bila saya x larat je..saya berbuka..saya x nak ape2 jd kat baby dlm perut..kalau ada ape2 ..yg susah kita jgk...org ckp mcm2 pun biar la..sbb kita yg tanggung.. X semua ibu mengandung ni sama..

saya baru je trimester pertama.. 11 week.. saya tetap puasa walaupon ada mual2 muntah, yela muntah tak disengajakan tetap boleh berpuasa kan?? tp lately ni perut saya rasa pedih2, rasa nk berbuka je.. tp tetap kuat kan diri utk puasa...... xpergi check up kandungan lagi, sbb takut nk pergi klinik.. so soalan saya, bahaya ke klu perut rasa pedih2 tp still kuatkan diri utk puasa ? ada kesan buruk ke dkt baby ? . #plsanswerrrr

4y ago

Dah sampai muntah macam tu better bukak sis. Kita memang rasa okay tapi baby kat dalam kita tak tahu. Saya pun trimester pertama tak digalakkan berpuasa sebab time nie kandungan tak kuat lagi boleh turun anytime. Dr sendiri tak galakkan ibu trimester pertama n ketiga berpuasa.

pernah tinggal puasa masa hamil ank prtama, masa tu kandungan di trimester1..byk juga hri tinggal sb xlrat sgt, xbrpa selera nk mkn. mama tau je xpose trus dia kata "mama dulu mgndung xpenah lah xpuasa"😂siap ckp kt mak sdra kt kg.. dorg pn mcm ckp sy plik sb xlarat puasa msa hamil..

4y ago

Kita badan lain lain sis. Setengah orang langsung tak boleh puasa macam saya sebab risiko baby. Kadang orang kata ngada ngada tapi saya abaikan jadi apa apa kat baby bukan dorang yang menanggung lagipun nak dapat anak bukan senang.

👍