33 weeks, ukur lilit perut baby kecil

Hi Mommies, Nak tanya saya dah masuk 33 weeks and last check up, Dr scan cakap ukur lilit perut baby kecil dari usia sepatutnya. Anggota badan lain semua alhamdullilah, cuma perut saja. Agak frust sebab all this while, details scan semua okay. Cuma last week check up terkejut bila Dr inform, Dr cakap ada chances kena bersalin awal. EDD saya patutnya hujung bulan 11. Skrang jadi risau and takut. Ada ke mommy yg pernah sama kes macam saya? Risau kan baby if bersalin awal dikira pre-mature ke? Although dah masuk week 37/38? Anak pertama. Saya cuba stay positif tapi diamdiam mesti rasa sedih and frust juga, risaukan baby 🥲

4 Balas

sama mcm sy sis. anggota badan yg lain smua ok.. tp badan kecik.. setiap mnggu kena refer o&g nk tahu growth chart mcm mana.. hari ni 34w.. n dktr ada bgthu kemungkinan bersalin awal jgak.. air ketuban makin drop, tp range ok lg. Semoga dipermudahkan urusan sis jgak.

in term dh 37w tu. kalau tkde problem lepas bersalin boleh terus discharge je. positif je sis. kecil senang bersalin. nnti dia keluar gemukla dia dapat susu 🤭

37w tu dah ckup bulan dah tu sis… xde hal pun kalau lahir 37w.. saya klau blh mmg nak lahir 37w.

36w pun dh cukup matang utk mlahirkan..ikut je nasihat Dr