Bayi kurang mnyusu after start mkan

Hi mommies..bby sy kurang mnyusu lps die start mkan..and sejak keblkngan ni dia kurg mkn n mnyusu... Im starting to worry..patut tukar formula ke cmne ye..atau tu sbb bby nak tumbuh gigi.. #1stimemom #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

kalau baby nak tumbuh gigi try tukar suhu mknn. beri mknn yg sejuk untuk kurang rasa tak selesa pada gusi dia . bagi buah sejuk/bubur atau nasi lauk sejuk dari chiller. susu sejuk. bagi finger food . ada setengah baby suka mengunyah yg keras². pun membantu jugak cntoh macoroni/ nasi impit. bagi sikit² tapi kerap. pun takpe. try and error sebab baby lain². lain ragam,lain peel.

3y ago

takpe dia mkn sikit 1,2 suap pun okay sebab gusi dia tak selesa.anak saya masa umur 7m+ pun mcm ni 4gigi naik serentak.mood makan memang ke laut dalam. bagi yg sejuk² baru dia okay then ubah tekstur kasar/ nasi lembik. jgn risau fasa ni akan berlalu nanti.

Saya rasa sebab baby nak tumbuh gigi tu .. anak saya pun start makan dah kurang susu kadang sehari 2 3 botol je minum .. kadang saya campur susu dalam makanan dia nak make sure dia dapat nutrition from susu

3y ago

haah..sama lah..kdg mnum susu 3/4 btol..bila tnya MIL kerap ke tak mnum susu, ckp kurg mnyusu jdi risau pula..tmbh2 sy bkrja jdi nak tknak MIL yg jga kn

janji dia makan ok awk. gusi gatal nie. anak kita sama umur 7m+ . malam tu kalau nak tdo mntak susu ok lah tu. jgn risau tau awk

3y ago

kdg kuat nyusu nya wlp xhbis..mkn tu ok lah jga wlp kdg nak main je