Puasa bulan Ramadhan

Hi mommies yang pernah pregnant semasa bulan puasa. Saya first time pregnant dan sekarang dah 29w. Kalau boleh nak puasa penuh insyaAllah. Setakat ni takda masalah kesihatan setiap kali check up. Boleh share tips dan cth menu2 sahur utk kekal bertenaga? Terima kasihhh #puasa #ramadhan

4 Balas

insyallah boleh je sy pon first time nk puasa ni harap penuh la sbb mak ngn kakak2 sy dlu pon boleh je full. rendam 3 bji kurma dlm susu semalaman. bgun sahur mnum. bykkan mnum air kosong, buah dan sayuran je. bnda manis2 berminyak smua tu cut lah jap sbulan ni. pastu bgitau je baby ajak puasa sma2, insyallah boleh. tulaa tipss mak sy bg. ritu sy ganti posa sminggu pon ok je. cayokk kita boleh

2mo ago

Alhamdulillah terima kasih tips 🫶🏼 moga sama2 dpt puasaa 💞

sis sure ke dpt puasa penuh? pernah try puasa time preggy ni? maaf ckp sis, sy bukan nk downkan semangat sis nk puasa, tp jgn amik risiko taw .. klau msuk tgh hari tetibe rse shaking atau nk pitam, cpt² buka taw .. takut gnggu perkembangan bby sbb sis pun dh 3rd trim .. 🤗

2mo ago

sy skrang preggy anak ke2..masa anak first dlu bnyak hari tnggal puasa sebab tak tahan shaking lpas tu nk pitam...

ni contoh makanan saya sahur tadi. kenyang sampai waktu berbuka. yang penting ambil superfood (kurma, roti wholemeal, oat) yang lain tu macam manja-manja layan tekak je hehe

2w ago

Eh samalah. Saya pun hari2 ambil oat. Cuma dah hujung2 puasa tu ja tinggal oat sbb dah balik kg haha. Alhamdulillah berjaya 30 hari puasa.

Saja nak update. Alhamdulillah dapat puasa penuh 30 hari ✨