Ubat Folic acid berapa MG sehari?

Hello mommies! Usually folic asic berapa slalu kita ambil untuk sehari? dlu before sya diberi ubat dri clinic, biasanya sya makan 400mg sehari. Beli dari pharmacy, if sya baca pun mmg 400mg sehari. Tp pihak clinic cuma bagi folic acid dlm 5mg shaja. Ada sya tnya tapi mreka cuma ckp 5mg pun enough sudah sbb ada include iron tablet and vitamin juga 🤔🤔 #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

5 Balas

1. Folic acid ada 2 dos 400mcg dan 5mg 2. 400mcg lebih rendah dos berbanding 5mg 3. 400mcg digalakkan untuk 3 bulan sebelum dan selepas pregnant 4. Orang yang sesuai untuk amik acid folic 5mg adalah • Utk Ibu yg pernah ada anak yg Neural Tube Defect • Ibu yang apa epilepsy (Penyakit Sawan) • Ibu yang ada kencing manis atau obesiti 5. Untuk ibu yang sehat boleh teruskan dengan 400mcg sekurang kurangnya sehingga kandungan 12 minggu selepas 12 minggu dh boleh stop dan amik obimin (ubat tambah darah) pulak sbb dlm obimin dh sedia ada folic acid , vitamin A , D , C , B1 , B2 , B12 dan Niacinamide Untuk tambahan apa tu Neural Tube Defect tu adalah Spina Bifida (Boleh search dekat google)

Sebelum hamil & hamil selama 3 bulan.. preggy mom consume folic acid sekurang kurangnya 400mcg.. lps dari tu kita start consume all in one yg biasa iron tablet yg kk supply tu la. Sbb fokus pd hb pulak. This is for normal case la. Klau ada mslh lain.. doc akan prescribe ikut keperluan ibu dan bayi..

Hi sis, sya rasa sis silap tengok tu. Folic acid yg sis cakap tu 400mcg bersamaan dgn 0.4mg. Klau dh pregnant disarankan ambil yg 5mg 😊

bkn 400mg tu sis, tapi 400mcg bersamaan dgn 0.4mg shj. 5mg tu yg betul sbb klinik akan bagi dos yg high strength

400mcg - 0.4mg 4000mcg - 4mg 5000mcg - 5mg