Ikut apps W8 tapi lepas scan W5

Hi mommies. Untuk kes saya, kalau ikutkan last period, sepatutnya kandungan sekarang dah 8 minggu. Tapi bila scan masa 8 minggu tu, doktor cakap kalau ikutkan saiz scan tu, kandungan baru je 5 minggu. Due date pun akan dianjakkan dan tarikh last period pun tak boleh pakai dah untuk buat kiraan due date. Ada sesiapa tak ada kes yg sama mcm saya? Perlu bimbang ke tak nampak janin lagi sekarang? Satu lagi kalau ikutkan appointment KK lg dua minggu, dan usia kandungan baru 7 minggu masa tu. Agak2 KK akan terima ke buka buku pink masa tu 😅 #firsttimemom #bantusharing #firstbaby

8 Balas

Hi, kes kiter sama😅 kalau ikut last period, usia kandungan saya skrg 9minggu. Tp smlm pergi buka buku pink & scan, usia kandungan saya doctor ckp baru 7minggu. Tp jgn risau, 7minggu pun dh boleh buka buku. Tgk pada kk juga sbnrnya.😄

2y ago

Alhamdulillah. Baikkk smoga urusan kita dipermudahkan smua 🤩 tq siss tenang sikit hati ni huhuhu

yang tu akak kene refer KK balik nanti if dia scan lg skli 7week , makna nya kene tunggu lg utk buat buku. sebab kdg2 pembesaran baby tk sama dengan tarikh last period kita. mngkn persenyawaan tu lambat & mnyebabkan baby akak bru 5week

2y ago

oke kak sama2 ✨

sy br blik scan td..sptt dah 8w 2dy..tp scan br 4w 3dys..jantung tkde lg..doktr suruh mr 3mggu lg,jd 11w la..klau xde jntung jgak,dia refer hospital suruh cuci..😭 sy dah down gle...lst priod 17/7 hritu..

11mo ago

Hi sis boleh saya tahu perkembangan sis? Saya sepatutnya dah 8 week tapi bila scan 5/7/23 4 w 3dys sama macam sis..

jangan risau sis . insyaallah normal . sya pun mcm tu . Period x t'atur . Ikutkn Kiraan period , 7 minggu . tp Bola scan doc ckp 6 minggu . But doc ckp jgn rsau , yg pnting ada heart beat baby ☺️

Saya pun sama kes…. Ikut kiraan kitaran haid cycle dulu dah 7 week, skali pegi hosp, scan baru 5 weeks… kecil sgt lg… tp mmg dah agak dah sbb saya kira ikut waktu bersama suami mmg 5mggu

Sama dgn sy…kalau ikut kiraa lst period, skg sy 10w..tp haritu bila scan jd lambat 2 minggu so skg 8w…insyallah 10w nnt nk g scan & bukak buku

Saya pun sama. TVS Scan 10w tapi detect 6w. Lagi jauh beza. Ni tunggu lgi 2 minggu utk scan semula. Hopefully dah ada baby lah time tu 😭😭

11mo ago

Hi sis, macam mana keadaan sis? Dah selamat melahirkan ka? Saya pon beza jarak 4 minggu. Nak tahu juga perkembangan sis..

tu kne reffer doc... doc je tau, doa je baik ii ..x perlu fikir bukan ii