Ubat batuk

Hi mommies sy nk tnya , boleh ke minum ubat batuk , sy dh 19weeks . #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

7 Balas

boleh je ..cume kene prgi klnik and tnye dr sndri ubt ape yg ssuai utk pregnant. mcm sy, kali prtama sy prgi klnik xjalan jgk ubt btuk tu sbb xhilang2 btuknye smpaila sy disahkan kena covid. lpstu kali kedua prgi klnik dr akn tnye dlu pregnant dh brpe weeks and ade pnyakit pape tak . sy gtaulah brpe weeks n sy ad pnykt jntung, alergi dgn seafood blabla. kalau doc tkde tnye pun, kene tnyela ubt ape yg ssuai utk org pregnant. last2 dr bg ubat ni tp sblm dy bg dy tanya dr lain dlu blh x bg ubt ni utk ibu pregnant and search dlm kandungan ubt ni ad ape .. xsmpai 1 mnggu sy mnum ubat ni secara konsisten , alhamdulillah sgt . batuk sy hilang, sakit tekak pun hilang. husb sy minum jugak sbb dy kerap batuk lepas hisap rokok. esokkan tu dh okey dh. nk tido malam2 pun xtrganggu dh sbb ubt yg dr bg ni ubt rasa madu. mmg terbaikla. ble sy dh smbuh, sy prgi checkup dkt kk, buat scan detail baby dkt hospital dr ckp tkde mslh kt baby. sbb sy kena covid tu tk teruk sgt pun cuma batuk je 3 minggu lebih tak okey2 .. ni la ubat yg sy makan tu. . ubat ni susah nak jumpa sebab tak semua klinik ade . kat farmasi pun susah nak jumpa..

sebaiknya elak lah sis . walaupun doktor saran . takutt effect ke baby kita 🥺 sebelum ni sya pun batuk kering smpai ssh nak tdur . cara sya , sya elak makanan manis dan berminyak serta minuman manis manis dulu . bykkkan minum air suam . minum lemon campur madu , sebelum tdur berkumur² dgn air garam . sya amalkan ni lebih kurang seminggu mcm tu alhamdulillah batuk dan sakit tekak hilang

ubat batuk n lozenges xboleh. strespsils boleh. try bancuh 1sudu madu+2/3 sudu perahan lemon ngn air suam. insyaAllah lega. kalau berkahak boleh beli ubat kahak bromexhine kat farmasi. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid026Lps3xxjHPA9AYBZBezuGrrbYiXcq5FSDZksLaBkrtXEKyubbkYvD2BVhzXyGoLnl&id=679746658 rujukan dr pakar o&g doktor imelda balchin

2y ago

terima kasih ye bgitau , sy batuk kering smpai sakit tekak2 .

Sye jugak sakit tekak n batuk. Dr bg paracetamol 500mg je makan every 6 hours. Ubat lain2 elakkan. Lepas tu minum air madu campur lemon. Bancuh air garam dan gargle tiap pagi bangun dan malam sebelum tido. Minum air banyak. Sye amalkan rutin ini beberapa hari dan sakit tekak n batuk pon berkurangan.

saya haritu tu pun batuk2 selsema then masa check up inform doktor..doktor bgi ubat klinik..Alhamdulillah sihat dah

refer dr dlu sis,nti dr bg ubat btuk yg sesuai utk ibu hamil...

x blh sis