Kahak baby TOLONG

Hi Mommies, sy first time mom and my baby baru 10 hari.. dia kahak teruk sampai nafas pun berbunyi dan sukar.. plsss bagi I tips utk kahak ni. Luahan stresss :: I pantang kat rumah mak, awal2 dh bgtau mak baby tngh kahak sbb ada sedara yg melawat pun bgtau baby ada kahak tapi mak sy endahkan kata sy and dia kata itu just saliva baby tapi skrg dh teruk dia pun baru nk pikir cara rawat.. I nangis tngk baby susah nk nafas, susu dn tidur .. dahlah ada kuning lagi… I sumpah rasa sedih, mcm even my mom tak nak dngr ckp sy.. suami pun takde support .. #firsttimemom #advicepls #pleasehelp

12 Balas

1st..bawa hospital dulu...takut rsv... 2nd...baru ikhtiar... tips hilang kuning(BAGI SAYA) -Mandikan anak dengan air daun kucai(ramas²) -letak isi+lendir aloe vera dekat dahi smpai aloe vera tu kering(buang kulit keras..lebihan isi tu,sya simpan sejuk..nnti yg letak kat dahi dh kecut,ambil yg ni letak atas dahi semula) tips longgarkan/kurangkan kahak(BAGI SAYA) -sya beli wagas oil minyak cengkih(lain² jenama xpa)...letak dekat dada,belakang badan... -buat tepuk percussion sisi kiri bawah ketiak,sisi kanan bawah ketiak dan belakang... lepas buat tepuk tu...kahak keluar ikut najis...so najis anak saya selalu berlendir...Alhamdulillah okey.... tips lain ada ja dlm Google..tapi saya buat tips ni..untuk anak saya..menjadi🥰

1st bawak baby g emergency terus. jangan tunggu. nnt dekat sana doctor akan tengok keadaan baby awak. perlu neb atau x. kalau sampai nafas berbunyi. mean tak okay awak. kalau kuning kerapkan bagi baby susu. kejut baby setiap 1@2j sekali utk baby minum susu. lagi kerap baby berak kencing. lagi cepat kuning turun

pergi klinik yg ada buat sedutan lendir dekat hidung dan tekak baby.. anak sy dulu pun macam ni, lepas dah buat sedutan baru lega senang nak tidur n menyusu.. sy bawak pergi klinik swasta terus masa tu sebab dah refer doc dekat kk masa dalam pantang, doc tu kata ni perkara biasa 🥲

11mo ago

betul tu.. masa anak sy dulu lagi la tengah COVID 🥲 ada certain klinik je yg buat. alhamdulillah dapat doc yg berpengalaman masa tu

guna wagas oil minyak cengkih ank saya masatu dalam hari juga guna tu sapu kat dada depan belakang terus keluar kahak dlm muntah plus hingus pun kluar terus lena

baru 10 hari mmg kne bawa hospital tmptnya. sy ank masa 22 hari demam g klinik dr taknak ambil risiko. pun dr suruh g emergency. g emergency sis. jgn tunggu2

Better u bawa pergi pediatric. Atau emergency. Jangan biar anak sukar bernafas.

Bawak pergi hospital please kesian baby awak,dia kecil lgi ..

sure kne peg checkup kk sbb kuning kan? ade bgtw nurse?

bawak hospital sis. ank sy mcm ni simptom. kne rsv

bawa ke hosp sis. takut ada jangkitan kuman.