Alahan

Hi mommies suma. Nak tanya ni. Pengalaman pertama sy. Brp week mommies suma start alahan / muntah2 ya? Sy 4w4d macam xda alahan lgsg. Mkn ok ja ?

76 Balas

Ada org takde alahan langsung..ada yg sekejap je dan ada yg alahan smp bsalin..akak skrg dah 34w ank no 4..ingatkan takde alahan seronok sesangat sbb ank2 yg lain semua mabuk2😆...exited cerita kat adikbradik tak mabuk lah apa bagai ngandung kali ni.tup2 masuk minggu ke 6..mabuk pening loya muntah pakej semua ada smp 4 bulan..dapat pengajaran kadang2 menda2 mcm ni kena diam2 je😁

Sy awl2 pegnen lgsung xda alahan kcuali migrain. Smpai somi kompiys pegnen ke x. Tapiiii, masuk 8weeks dh start loya, smpai skrg msuk 10weeks ase xselesa, menggigil sbb loya n muntah. Bila ase mcm nk muntah sapu myk angin byk2 kt hidung, kepala, blkg tgkuk. Xleh biar perot lapar. Kna mkn kerap tp sikit. Sbb bila start muntah dia mcm paip air pecah😂😂

Nikmati la moment2 xde alahan masa prgnnt..sbb kalau kena boleh buat kita rsa nak baring 24jam..kalau boleh makan pn nak suruh suami suap bawa ke katil🤣lapar 24jam tp xde selera..muntah/loya xkira masa..mandi pn kalau boleh nak sambil duduk😅 pendek kata,semua rasa xlarat nak buat..sy alahan dr 4w skrg 12w..masih lg mcm ni..cuma muntah je da kurang.

4y ago

Allah..sis...sama lah kite..sebijik🤣🤣 muntah je da tkde skrg..skrg da nk msuk 11w

Biasa start alahan 7weeks ke atas . Sy 4week tk rasa apa pon . N tak tau dri preggy time tu .. xtiviti n kja mcm biasa msuk 7weeks tu sy start demam n perut tk selesan plus penat sgt2 . Tup2 check pregnant dah 7weeks. Start tu sgla alahan mari haha. Smpai skit gigi

Sy baru dpt alahan setelah kandungan 8minggu . Memula xde alahan sampai org pun kata syoknya xde alahan . Tuptup masuk 8minggu muntah mongek xkira siang mlm dtgnya selera pun hilang sampai tepaksa unpaid leave 😢 . Doakan sy kuat ye

U sgt btuah mumy....sy xbole mkn smbrg😭 Sy bkerja...bawa bekal dr ruma but smpi wktu lunch xble mkn da sebab xselera...😂😂bau masakan pling xbole🤢 xmuntah cuma sangat loya🤢🤢🤢and now minyak kapak is my bff..

Bersyukur sis takde alahan. Saya anak pertama & sekarang mengandung anak kedua, dua dua ada alahan. Anak kedua lagi teruk, asal makan je akan keluar balik. Memang lembik jugak dibuatnya. Nak buat keje memang tak bermaya.

Time pregnt ank 1st lngsung xde alahan.. Skg pregnt lgi, time kndungan 8weeks alahan truk sgt smpai trun 8kg😣 tmbh plak kena gerd sbp pmbwaan bby.... Dn skg kndungan dh 30weeks alahan dtg blik tp tk seteruk dlu..

Sy hrtu pn tkde alahan, but now dh 6w3d makin hr rse bdn lemah jea. Selera makan makin berkurang. Petang jea muntah². Bau perfume yg sedia ade pn dh busuk bg sy. Tu belum kira sesetengah makanan yg sy tk boleh bau.

Sy pnye alahan start 7 weeks. Sebelum tu makan berselera sgt. Mcm xde alahan. Masuk je 7 weeks, terus down.. 😂 berat pun turun mendadak. Sampai la 13 weeks bru betul2 hilang alahan.