Perut Mengeras

Hi mommies, since msok 25w smpai skrg dh 27w perut asyik mngeras je ptg2 time maghrib, so far masa mngeras perut rasa tegang je tnpa rasa skit.. Slalunya jd bila sy bdiri buat kerja time msk or bsoh pggan mgkuk.. Bila duduk reda lak mngerasnya. . Sy dh tnya dr pakar gak dorg kata normal slg xde rasa skit.. Ada yg pnh alami x?

5 Balas

normal sis.kdg bby mengeras sbb penat.bila Kita brdiri lama or byk bergerak it's normal.sy pun pnh mcmtu Mase nk msuk 2nd trimester aritu.1hari bby xgerak n mgeras,rasa tegangg je perut.g klinik,misi ckp normal,cek2 ape sume ok je.lps tu ok je bby aktif je gerak. alhmdulillah.klau lps 28w mgerass je xckup 10x gerakan Bru la dikira xnormal misi ckp.now sy da 24w5d.smlm pun bby kurang gerak.mybe sbb 2-3 Hari ni sy bz byk bergerak.bdn penat sgt.but harini da aktif smula bby.bdan pun xpenat da sbb da rehat ckup2...so,sis jgn brjalan lama sgt or brdiri lama sgt,sbb bila Kita penat,bby pun rasa penat jgk.t.care sis☺️

sama la dengan saya...skrng dah 28 week perut selalu mengeras selang 5 minit...tak sakit cuma tak selesa je...kadang risau juga kalau mengeras tu lebih dari 10x

2y ago

Kan, risau sbnrnya, sy lak dia x kerap mngeras cuma masa tuk fix.. Dia mngeras msa mghrib tume sy mmsk n bsuh pggn mgkuk je...bila pg or tghri xde lak cmtu.. Dr pakar ckp normal slg xde rasa sakit tp kita lak over thinking sbb before this pnh trberanak 20w.

sama dgn sye sis ...bila nk b'jlan b'diri dy mgeras tapi xsakit. bila duduk atau bareng baru ok

2y ago

sy br 22mggu

Mengeras rasa macam mana ? Saya takpernah rasaa dah 7bulan

baby stress, bdn Penat Tu. rehat jgn paksa buat kerja