Fibroid Semasa Hamil

Mommies, siapa yg ada pengalaman ada fibroid semasa hamil? Boleh share ke any tips or apa perlu dibuat? Saya baru scan baby 9weeks and baru dapat tahu ada fibroid 4cm. Sedikit risau 😓#SeriusTanya #firstmom

6 Balas

Sy ada fibroid 8cm semasa pregnant. Mula2 mmg down lagi2 bila tanya doctor pasal diet / pemakanan kalau ada fibroid, doctor cakap tak ada. Means makanan tak mempengaruhi fibroid untuk mengecil katanya. As for me fibroid tu tak sakit n tak ganggu perkembangan baby. Kalau you ada rasa sakit kena refer doctor. Kalau fibroid tu tak menganggu laluan nk bersalin normal boleh proceed bersalin normal je. Fibroid sy dekat bahagian bawah & ganggu laluan bersalin normal so terima je kena czer

2mo ago

saya risau juga ni, skrg week 12. ada 2 fibroid. 1 tu 6cm di laluan baby kluar. 21hb nanti jumpa pakar.

Saya pun ada fibroid dan rezeki saya fibroid saya turut membesar dengan baby tapi alhamdulillah perkembangan baby tak terjejas. Cuma puan perlu jumpa pakar o&g supaya mereka boleh pantau perkembangan baby sebab some cases boleh ganggu perkembangan baby untuk membesar. Semoga baik baik sahaja untuk puan dan baby 💓 doakan saya yang menghitung hari untuk bersalin

2mo ago

besar tu... sy tetap sme 8cm gak...tape .. moga allah prmudahkan ursan kite

detail scan 22w bru detect ada small fibroid 2.5x1.7. lps ni kne refer pakar la kot. lps jumpa n dgr penerangan dr pakar bru nk decide kne risau ke tak. selagi belum dgr apa2 dr org yg pakar, i nk rilex je.. jgn pikir smpai stress semua tu.. kesian baby..

saya pun ada jugak...to doktr cakap tak menggangu baby...so dorang fokus kepada baby je....dia ikut besar baby....semkin besar perut...fibroid pun best jugak..sebab kalau kat klinik..dorang sukat bahagian perut..kalau kat hosp tak...dorang scan baby je

Saya pun ada fibroid agak besar lupa berapa size nya tapi masuk je kandungan 3rd trimester fibroid tu tiba2 gone.Alhamdulillah… banyakkan doa ye sis. Apa2 je yang sis rasa lain cepat2 refer doct

Kna followup dgn doctor tgk smakin besar x, slalunya klu tgh pregnant fibriod akn mngecil. In the mean time elak mkn mnum yg berasaskn soya cth tempeh tofu smua tu. Hopefully hilangla nti