Minum air tebu mengandung 6 bulan

Hi mommies semua! Saya nak tanya, boleh tak saya minum air tebu? Skrg dah 23w pregnant. Dah lama sgt dah puasa air tebu. Kalini mcm teringin sgt sgt😭 #firstimemom

12 Balas

pmgalaman saya mkan tebu hitam mmg tebang dr pokok..1 guni sy mkn...slps sminggu trgerak hati nk cek rpanya saya mengandung dh 20w..alhmdlillah xad ap2..skrng tngah pantang alhmdlillah dh sebulan baby..ttc 5tahun

boleh minum sikit sja hnya utk tunai mgidam sja.. jgn mnum byk sgt dan kerap.. tebu tu tinggi gula.. tkut kna kencing manis, byk komplikasi kencing manis smasa mgndung..elak sblm tkena adalah lbih baik

sy pun xtahu leh minum ke x.. tp mak sy xbg minum.. satu sbb gula dia tggi lg satu org tua2 ckp tebu ni tajam boleh gugur . sy jd takut nk minum... sy tggu habis pantang jela nnti bru minum.. hihihi

saya terminum air tebu masa 7 weeks. alhamdulillah tkde apa apa berlaku just minum satu cawan je. lagipon sbb mmg tk tahu tk boleh minum ke apa. maybe ikut tuan badan jugak.

hat ni depend pada badan juga tau, mcm stgah okay je minum. tapi kalai awak teringin sgt, boleh la minum utk rasa2x ,lepas mengidam, jgn minum byk sgt.

Sy pernah minum air tebu time buka puasa bulan ramadan.. time tu taktau mengandung.. alhamdulillah takde pape .. sekarang dah 5 bulan ..

bru 23w tu thn la dlu..sbb xthu bdn dpt thn ke x. minum masa perut dh 9bln..time tu klu bby nk kluar awal pn xpe, dh cukup matang.

Depend pd badan sis.. kalau sis xnak ambik risiko, better jangan.. apa yg sy tahu air tebu tajam. Tapi setiap badan x sama..

minum utk lepas teringin ja. jgn minum secara berlebihan. awak kena control masa minum. sebab dlm tebu lah gula paling tinggi

entah laa...Klau sy xberani nk minum sbb air tebu tajam..tpi org lain2 stgh org yg lasak minum mkan apa pom ok je..