Susu untuk pengasuh

Hi mommies semua. Saya #firstmom dan bakal naik kerja tak lama lagi. Saya dalam proses utk buat stock ebm utk baby saya. Boleh saya tau kebiasaannya newborn dalam 1-2 bulan ni consume berapa oz ya ? Sbb buat masani mmg bnyk df ke baby.. #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

Hai mommy. Kalau masa anak saya usia-usia tersebut akan minum 2onz setiap 3 jam macam tu. Then slowly naik 3onz. Better at first mommy sedia lebih ebm kat pengasuh. Tapi kalau tak habis boleh bawa balik. Hari seterusnya mommy boleh adjust berapa kena provide ebm dekat pengasuh. Dan lagi satu better mommy letak ebm dalam botol khas untuk simpan susu dan portion kn satu botol 2/3onz (so senang pengasuh panaskan dan habiskan satu botol each time minum). Atau mommy boleh try bagi susu untuk tengok sukatan ebm yang cukup dalam masa nak hantar kat pengasuh tu

2y ago

Kena tengok demand anak. Masa sebelum sebulan je kalau saya nurse sarankan 2 jam sekali. Kalau tengok anak nak je susu tiap kali 2 jam lagi boleh je ikut. So mommy sediakan ebm ikut demand ya