Luka Jahitan Bersalin

Hi mommies semua. Sapa yang sini macam saya. Saya dah 33hari tapi luka jahitan masih tak okey dan tak sembuh. Apa tips ya mommies untuk cepatkan sembuh luka jahitan. Saya dah buat semua. Makan ikan bakar, oren sunkist, sayur sawi still tak okey. Tadi cek doktor suspect kut ada nanah. Tapi tak sure lagi 🥺

12 Balas

Sy pantang hari ke 26 baru luruh benang, tp x sepenuhnya.. Sy ikhtiar guna pencuci bonda putik telaga dara, tgok org review, luka bersalin cepat baik katanya.. Alhamdulillah sekarang pantang hari ke 31, benang semua dah xde.. Tp maseh spray ubat kuning, ney nak try makan jelly gamat pulak, utk dalaman..

Tk sembuh tu mksud nya rasa sakit ke sis? Mcm saya pantang 33 hari jgk. Minggu lepas rasa pedih setiap kali kencing. Pergi check dgn dr swasta ada nanah & jahitan terbuka sikit😭 sekarang tgh on antibiotic & sapu ubt cream klinik bagi.

4mo ago

Ye lepas on antibiotic makin okey. Dr advice buat rendaman air suam + garam. Memang membantu.

mcm sya ritu ada kena juga jahitan terbuka tpi cepat pegi kk,jadi doktor kk gunting balik jahitan,dia bgi sya antibiotik,ubat garam,lpstu doktor minta buat rendaman garam guna air suam Alhamdulilah elok dh

4mo ago

oh macamtu. saya cuba buat rendaman garam. terima kasih sis

Lepas mandi dab pakai towel or dduk atas towel bg kering, jgn makan benda yg gatal. Sy 34 hari berpantang, bru postnatal checkup smlm luka da sembuh spenuhnya jahitan pun da hilang Alhamdulillah

3mo ago

Nanti dorg cek tu, dia akan seluk jari kee nak tgk jahitan belah dalam ? Alahaii takutnyaaa

awk ada try siram pkai air suam kt jahitan? sya nurse yg suggest kn siram pkai air suam..dlm 2 mnggu je jhitan saya ok..sya dh hbis pntang bru benang nya dh luruh

4mo ago

oh macamtu. baik2. terima kasih sis. 😊

Lepas basuh bersih, cuba keringkan pakai hair dryer.. kalau takda hair dryer keringkn depan kipas.. sy buat cmni dlm 3hari dah kering luka.. skg hari ke 16

4mo ago

ohh macamtu. baik2 sis. saya cuba buat. terima kasih

Saya haritu luka ada terbuka sikit. Doktor bg antibiotik pastu Nurse suggest beli dermacyn dekat klinik then cuci guna tu. Cepat sembuh insyaAllah.

Saya 2 minggu luka jahitan 3tear baru sembuh , setiap kali cebok guna daun sirih yg dkasih hancur letak air panas in shaa allah cepat sembuh

4mo ago

Lagi satu setiap kali kencing terus tukar modes , lap ksih kering

mcm mana nk tahu benang dh luruh?sy dh 31hari ni..sy dr 1st week x sakit dh..skrg dh pakai seluar tido kt rumah 😅

Macamana awak tahu yang jahitan awak still tak okay ? Masih rasa sakit macam baru2 bersalin tu ke ?

4mo ago

takunya dengar..saya pon pelik juga dengan jahitan saya hari ni 22hari tapi benang tak cabut cabut lagi..tapi sya tak rasa sakit ke ape dah cuma benang tu tak cabut cabut risau pulak rasa..ke normal je tak cabut lagi?