Luka Jahitan

Hi Mommies.. nak tnya, normal ke luka jahitan belum sembuh walaupun dah 1 bulan lebih lahirkan baby.. dan darah baru keluar.. tak sure sama ada darah nifas atau period sebab tak baru je keluar baru baru ni.. sebelum macam dah tak de darah..#firsttimemom

7 Balas

hi. sy bersalin normal. dan luka sy mmg lambat sembuh.. dah habis patang 44 hari pun masih ada luka yg belum bercantum. sy agak risau masa tu,jd suami sy suggest mkn ikan haruan. mmg sejak hari tu sy makan ikan haruan hari2. luka mmg semakin baik dan cepat sembuh. cuma ambil masa lebih 50 hari sampai semua benang hilang. jadi jgn risau kalau luka belum sembuh. pemakanan sihat,Elakkan sembelit,Jangkitan kuman. Utk darah kalau x pasti kita ambil tempoh nifas selama 60 hari. kalau ada drh lg lepas 60 hari tu dah bukan darah nifas

1y ago

Sama-sama 🤗

ada jhitn tbukak ke? kalo x, stgh org tu sekejap je dh baik.kalo tbukak tu yg lma skit.sy dlu pon sbulan bru baik sbb jhitn tebukak. sis jgn lasak2 sgt. byk mkn oren sunkish bg luka kering. drah nifas pling lma 60hri. sy hrtu lpas bsalin klua drah..pstu tinggai skit2 n kaler kunin.pstu still klua drah lg..kiranya xbenti lngsung direct je trus.tnya ustzah dy ckp tu drah nifas,bkn period.

Saya bersalin normal luka bawah dah baik dalam 3 minggu. Sis kena rajin keringkan area bawah tu jangan kasi lembab. Banyakkan makan sayur dan buah ye. Darah nifas saya pun ada stop kejap dia keluar mcm keputihan yang banyak then dalam 7 hari lepastu keluar semula darah mcm spotting warna coklat macamtu.

1y ago

terima kasih sis

darah nifas ni dlm 60 hari lepas bersalin.. tapi.. klu dlm 60 hari tu darah dah stop.. & lepas 15 hari kluar darah lain.. tu dah dikira period

Kalau nak cepat sembuh, buat sitz bath 15minit . Setiap hari. Doc recommend saya buat mcm tu. Alhamdulillah seminggu dah baik

biasanya selepas darah nifas dalam 15hari memang haid

bsalin normal ke?

1y ago

ya bersalin normal.. luka masih belum sembuh