40minggu 3 hari

Hi mommies semua , nak tnye camne nak bagi cepat bersalin ? Dah overdue tapi tanda2 bersalin tu xde . Contraction pon xde . Ni cume dekat kemaluan rasa sengal2 cmtu je . Ni kalau xde jugak tanda2 rabu ni kena serah diri bersalin paksa . Takut sebenarnya sebab anak first , bergerak pon sikit2 je . Stress pon ada , hari2 pujuk baby suruh keluar 😢

5 Balas

Sepatut sy kena induce.. anak first juga tapi alhamdulillah sakit contraction dtg snediri. Sy ikhtiar seminggu sebelum tu dgn makan nenas muda setiap hari, kurma, bersama dgn suami, exercise naik tangga, berjalan, squat and senama kegel yg lain sampai bengkak2 kaki😅. Tapi alhamdulillah berbaloi sangat2. Saya bersalin smooth. Dtg2 hosp doc check dah rasa kepala baby. Terus masuk labor room dan teran 2,3 kali dh keluar dh baby nya. Tanpa koyakan. In syaa Allah next pregnancy ni nk apply cara yg sama. Bersama dgn suami & senama kegel tu mmg bagus. Salah satu cara utk elak koyakan masa bersalin jgk tu. Apa2 pun kita hanya mampu ikhtiar. Yg lain berserah kt Allah

tips mujarab dari saya sbb kita sama due date 26/7 kan. Tapi sy dah buka jalan 4cm cuma belum ke hosp lagi, masih gigih buat senaman kt rumah. Antara yg berjaya untuk saya adalah, Bersama dgn suami dgn kerap.. Curb walking, Makan nenas sehari 1-2 whole biji, Makan kurma, Nipple stimulation, Exercise induce & birthing ball exercises, Warm bath, Dgr frequency Hz Oxytocin.. Makan makanan yg awak suka dgn happy, tgok movie yg boleh naikkan love mood / happy mood..

Jgn stress ye.. Sy pun dah overdue 6hari. Hari nie tarikh kena serah diri. Still sama takda tanda². Semua dah diusahakan buat. Tapi belum rezeki nak ada tanda. So sy cuba tak overthinking, follow the flow & redha. InshaAllah hati akan tenang & semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua yg sedang alami situasi yg sama. Mohon mommies semua sudi mendoakan pejuangan kami ye.. Aamin ya Mujib 🤲🏻🩷✨#ttc6yrs #firstmom

jgn stress. awk nk guna byk tenaga. klu bsalin paksa pun, let it be..sbb awk dh usaha tp bby masih nak duduk dlm tu.

kerap bersama ngn suami, bykkan berjalan.