Naik berat badan

Hi mommies, saya sebenarnya risau berat badan saya skrg setiap satu minggu naik 1kg.. baru 15weeks, normal ke? Bmi pun atas pagar je ni, tapi gula still ok.. takpe ke? #firstbaby #firstmom

5 Balas

Sy aritue buka buku pink dh obese 🤣 Pastue tgk kena jaga makan sedikit giler berat bdn kena naik, mmg stress sbb sy suka makan.. Tup2 next month check up eh sangkut gula.. Pastue kena jaga mkn dr 77kg skg drop 73.5KG 🥲 Sis jaga pemakanan ya.. dr pengalaman sy, biar bby besar kt luar jgn dlm perut ya sis.. koyak rabak nk teran nanti 🤣 pengalaman sy anak no 2 3.45kg time tue nangis n rasa give up dh time tue.. tp nurse n doc supportive betul kuar juga normal n koyak rabak 🤣

1y ago

Hehe.. wc sis..

Tak kena bebel ke sis? Saya bmi normal baru 20 bmi saya. Pastu first checkup berat 54kg. 2nd checkup iaitu selepas 5 minggu timbang 55.5kg. Means dlam 5 minggu tu naik 1.5kg pun nurse ckap naik bnyak🤣 haha.

1y ago

Saya x jaga mkan pun.. mmg mkan je ape nak mkan tp saya ada alahan lepas mkan mesti muntah balik atleast 50-70% mknan tu🤣 yg serap masuk dlam 30-40% mknan je🤣🤣🤣 mungkin sbab tu blh maintain2 lagi skit berat badan tu .. dah 15w pun masi sama makan muntah

cuba google "pregnancy bmi culculator" . nanti key in je data kita ( berat, tinggi) nanti auto dia tunjukkan kat kita anggaran berapa kg perlu naik setiap weeks ikut berat dan tinggi kita.

1y ago

Done google, tq share!! Ok dah boleh bajet berat lepas ni❤️❤️

makan kena jaga sis. kurangkan yg manis2. tp klau sis dah jaga still naik, try tanya nurse kat kk nnt dorang ckp apa😅

1y ago

Baik sis, saya makan baru nak jaga.. tapi sejak pregnant ni suka benda yg masam dari manis😂

bahaya jugak tu. kena rujuk buku pink berapa boleh naik setiap minggu. try control makan la

1y ago

Okay sis, saya pun cuak berat cepat je naik.. baru nak control makan juga, tq sebab response❤️❤️