Keluar darah sikit

Hi mommies, saya pregnant 9weeks, hari ni saya ada keluar setompok kecil darah warna merah cair. Cuma nak tahu, adakah ini normal atau tak normal? Risau juga. 😢#pleasehelp #firstbaby #ingintahu #bantusharing

12 Balas

sis.. ada ibu mengalamai fasa penempelan... tapi kita x tau yng keluar setompok darah tu mcm mana.. isu keluar darah ni x sama setiap orng either spotting / any other issue.... daripada sis post kat sini pergi ke hospital bawak buku pink terus check.... nurse kat kk selalu pesan "kalau ada bleeding ke air ke ataupun benda2 lain yng x normal tak perlu tunggu ..terus ke hospital" hmm..soalan ni ramai yang tanya... pregnancy dgn bleeding selalu dikaitkan..tapi bukannnnnn....keluar darah tanpa sebab tak pernah jadi normal ....

sakit rasa sengugut tak. kalau nk ambik langkah selamat baik gii jumpa doc sis. sy masa 4week ada keluar darah sikit gi checkup doc kata tu darah penempelan. kalau macam awak dh 9week baik gii checkup terus kalau ada keluar pape. bahaya tauuu kalau dh gi jumpa doc janin semua ok lps nii elakkn buat kerja dulu

rasa tak normal sebab saya tak ada macam tu masa 9w tapi tak tau la ibu2 mengandung lain.. tapi better jumpa doktor la untuk kepastian.. sebab waktu kita pregnant nie bahaya kalau ada keluar darah tak keguguran maybe ada masalah lain.. so better awak rujuk doktor.. 😊

Sama awak. Saya pun turun darah mula minggu ke 10 sampai skrg minggu ke 12. Anak Alhamdulillah ok. Doktor bg ubat kuat rahim dan kena complete rest. Risau juga ni sbb doktor cakap “threaten abortion”. Doakan saya ye mommy2

sy masa 9w pon ade bleding sikit2. kalo kencing keluar lendir merah. risau terus g scan. dokter kata bby ok and dokter bg ubat kuat rahim and bedrest seminggu. lepas tu Alhamdulillah. now baby da 16w. sis g klinik ye. cek dulu

jawapan : TAK NORMAL. NORMAL pregnancy tak berlaku apa2 spotting / bleeding walaupon sedikit. proses penempelan hanya berlaku pada usia kandungan awak 4@5w sahaja. lebih baik segere ke hospital

Tak kisah darah banyak atau sikit dan itu bukan perkara yg normal. Sila jumpa doc. Kalau dah 9 minggu bukan lagi darah penempelan. Darah penempelan hanya berlaku 4-5 minggu sahaja.

tak normal tu puan.. sebarang darah keluar waktu tempoh 9 bln preggy jumpa doktor terus ya..

kalau fresh blood dan makin byk dan diikuti rasa sakit,please jmpa doc ya..

mungkin spotting penempelan. kalau banyak & berterusan, jumpa Dr terus ya

1y ago

spotting penempelan hanya berlaku diawal kandungan iaitu 4@5w sahaja awak.