Perlu ke beli pump susu ?

Hi mommies. Saya nak tanya, saya ni suri rumah dan bercadang nak full breastfeed baby bila dah lahir nanti insha Allah. Jadi, adakah saya perlu juga beli pump susu untuk standby pump bila baby tengah tidur atau untuk bawa keluar masa check up atau lain lain situasi nanti ? Ke possible untuk direct bf je since sekarang kan dah ada nursing cover dan sebagainya untuk mudahkan direct bf ? #pleasehelp #advicemommies thank you !!!

3 Balas

sy housewife, mmg selalunya masa anak bersama sy, sy prefer direct bf je, pergi jalan2 dr baby kecikkk lg pun dbf aje, kalau kk ada nursing room blh masuk je, if ada org sy guna nursing cover. if pergi jalan pun sama, kadang susu siap2 dlm kereta. pastu blh jalan2 dulu 2jam lg cari nursing room if takde duduk kat kedai makan je pakai nursing cover. if nak tinggal anak 4 5 jam, sy marmet je. sy pernah pakai pump, tp leceh penat bosan nak basuh2 botol & parts pump😆sadai je pam tu, senang direct je anak nak bila2 pun ok if rasa nak buat spare tu kot2 nak guna kan, baik beli yg manual je,. ukur saiz nipples, pilih saiz corong elok2. yg manual kalau kat online tak sampai rm20 pun.. ada yg bwh rm10.

5mo ago

ni first baby ke? tidur puas2 dulu sementara baby dalam rahim lg, 🤣😂🤣😂nanti rindu

sy suri rumah yg fully bf 2 org anak . ikut pengalaman, sy x beli pun pam. sebab memang direct feed saja. kalau sis ada niat nak tinggalkan skejap anak dekat husband atau family member bila ada urusan dkt luar, sy rasa perlu untuk ada pam .kecuali kalau pandai marmet(pam manual guna tgn), kalau sis nak bwk kemana2 je baby, xperlu pun pam. cuma lebih mudah lah kalau boleh ajar baby dua2 cara menyusu, direct feed dan guna bottle. sbb atleast boleh mntk tlg org lain jaga skejap baby bila tiba2 ada urusan dkt luar..

5mo ago

nak ikutkan x sepenting untuk ibu2 bekerja lah. mudah direct feed. cuma susah nak tinggal baby lama sikit. kalau pandai marmet, lagi jimat. xperlu beli pun pump..kalau sy sendiri, xpandai marmet hehe.

pam manual dh mencukupi jika nk pam masa bby tidur. sbb dkt kk ada bilik menyusu..klu dlm kereta blh pkai nursing cover.

5mo ago

Alright. Dah faham dah sekarang. Saya ingat since day 1 dah kena pump auto disamping direct bf 🥲