Boleh ke sapu minyak angin sepanjang kehamilan?

Hi mommies. Saya nak tanya saya dah sebulan lebih setiap hari suami saya urut guna minyak cap kapak dekat bahagian kaki yg bengkak. Dan saya baru tersedar elok ke bahan penggunaannya? Saya sangat risau saya skrg sudah masuk 27 weeks. Boleh share tak mommies thankyouu #firstmom

9 Balas

Haritu nurse ade pesan kat saya , katnya boleh je pakai minyak angin tapi jangn sapu dekat area perut sebb ade bahan2 yang tak selamat untuk baby kalau sapu dekat perut . Awal2 Pregnant haritu saya ade sapu dekat dada degn dahi sebb pening kepala. Yang part lain tk pernah sapu . Tapi kalau kaki rasnya okey je nak sapu . Cuba google bahan apa yang tk boleh digunakan untuk ibu hamil . Nanti sis check lah minyak angin yang sis guna tu ade tak bahan terlarang for pregnancy

1y ago

Saya ada check haritu dia mengikut percentage bahan tu. Tp semuanya mcm melebihi kadar 😅 haritu pun ada sapu minyak yuyee dkt perut sbb seharian sebu je lepasni kena lebih berjaga jaga lah. Terima kasih tau

Saya sepanjang pregnant memang tak pernah berpisah dengan minyak kapak. Sentiasa bawa gi mana2 sapu sana sini. Tapii… minyak kapak bukan berangin ke sis? Sesuai sapu kat kaki ke saya tak pernah sapu kat kaki 😂 minyak kapak biasa saya buh kat hidung, kepala, buat sedut bau ke, dada, dengan kalau gatal2. Kalau kaki biasa saya guna minyak panas baru lega sikit & surut bengkak.

1y ago

Saya guna minyak nona roguy. Takde la panas sangat tapi lagi membantu la dari minyak kapak yang berangin tu 😆 sebab saya biasa kena simpul biawak. Sapu nona roguy kat seluruh kaki. Melegakan juga 😊

bab tapak kaki tak pasti, kena tanya misi , sbb selalu tiap kali check up diorg check kan, bole bgtau bab ni kot. kalau bab lain ,mmg spjg preg. dulu saya pakai , just kt perut je tak kacau.

1y ago

Itulah ingat nak tanya nanti. Kiranya elak sapu dkt perut jela ye. Thank youuu

xpasti la sis. sye pun kerap mntk husband urutkan kaki n pinggang tp xpakai apa2 mnyk pun. urut mcm tu je. kalau kaki bengkak cuba sis tuam dgn ais, in shaa Allah surut bengkak tu nanti.

1y ago

Oh tuam dgn ais je ye? Itulah sbb kerja kena berdiri je tak boleh duduk tu yang risau bengkak teruk.

rasanyaa boleh kot . sayaa kalau minta husb urut kadang gunaa minyak kapak . orang kata cuma elakkan dekat bahagian perut je tak pasti brlakang perut pun kena elakkan ke tidak .

saya rasa ok je. sy guna minyak yue yee atau lotion mustajab pati halia. cuma try2 elak sapu kat area rahim la. kat tmpt lain InsyaAllah ok kut

Kalau kaki bengkak kena bagitau doktor. Bimbang symptoms pre eclampsia

bolehhh kecuali dibahagian perut.

tinggikan kaki bila baring