Air gula (Ujian GTT)

Hi Mommies, saya nak tanya berapa kali ya kena menjalani ujian minum air gula?

19 Balas

Kalau x sangkut gdm masa awl2 trim cek gula, nt masuk trim 3 kita akan ulang minum air gula tu. Tp kalau masa awl2 dah sangkut gdm kita tak akan ulang minum air gula smpi melahirkn.. Yg saya tanya dr saya hri tu, biasanya ibu2 yg x sangkut gdm masa awl2 cek tu klu family ada history kencing manis/darah tinggi dan ibu overweight wajib repeat minum air gula masa masuk trim 3.. Kalau yg xde history tu sekali je minum.. Tu dr info sy.

saya minum 3 kali 😅 sbb berat tak tercontrol, then ibu ayah ada darah tinggi. tapi result semua cantik cuma yg last ni je tatahu result macam mana tu pun kali 3 minum air gula time week 33 tak silap

Sy 2 kali. First sbb parents ada darah tinggi. Berat sy bmi lebih berat badan. Tp Alhamdulillah takde sngkut gdm. Kali kedua dh msuk trimester 3. Alhamdulillah tak sngkut jugak

Sy hamil masa thn 2012, minum air gula sekali je dan takde sangkut GDM. Hamil yg kalini pun baru minum sekali je tp dah sangkut GDM dan doc terus on ubat 😁

depends sis . kalau 1st test minum air gula result cantik , maybe sekali ja . mcm sy , 1st test result cantik , then until dah bsalin xda test gula 😅

1 or 2 kli..akk Ms hmil 2020 2x mnum pdhal xde sngkut GDM pun..now hmil lgi Bru mnum mnggu lps result pn xdpt lgi..hrp mnum skli je lah😅

1y ago

klau Ada sejarah fmly Ada kncing mnis or Bert bdn Naik(bmi tnggi bcaan nye) mmg akn kna mnum 2x air gula..

kalau tmpt sy, mmg 2x walaupun xda history kencing manis dlm keluarga. 1st mogtt 10-12wks, 26-28wks 2nd mogtt

Saya 2 kali kena minum. First sbb berat naik mendadak, second sbb mmg diwajibkan 27/28 weeks minum.

Minum sekali sangkut GDM. Terpaksa bersalin awal sebab bacaan tak cantik setiap minggu 😑

Saya 2x even takde history GDM. Nurse ckp sbb BMI overweight.