Apa itu GBS?

Mommies, saya nak check siapa di sini tahu apa itu GBS (Group B Streptococcus) ? Macam mana ibu mengandung tiba-tiba boleh kena GBS pula ya? Ia kuman yang berbahaya atau boleh dirawat? #bantusharing

5 Balas

Sy kena gbs masa sakit nk bersalin , lps bersalin baru pakar inform sy ada gbs , diorang ckp gbs ni tk berbahaya akn hilang sejurus kita bersalin . Tp kalau pregnant plk kena bg tau kt kk ckp ada gbs sebelum ni diorang akn bg antibiotik utk hilangkan kuman gbs tuu