baby 10month

Hi mommies . Saya ada baby berumur 10 bulan . Baby saya suka pukul org (tampar,tarik rambut,kdg2 cakar tapi dia pukul tu cara baby lah) saya nak tanya benda ni kalau tak dibendung adakah nanti dia akan jadi salah satu habit anak saya , time dia pukul org tu mmg saya marah dan kdg2 babap jugak tgn dia . p/s : anak saya juga aktif #firstmom #ingintahu #firstbaby

10 Balas

Budak2 mmg cmtu sis..ank sy boy dulu pon suka pukul2 org,jdi bdk2 lain da phm dia mmg cmtu..bila dia msuk umur 3thn automatik dia malu da nk pukul org..dia behave..sy xperh mrh2 mcm pkul ke ape..sy tegur dgn cara elok sbb dia budak lagi..budak klau kite mrh,dia bkn tau ape nt dia menangis..skrng dia da besar..ape2 skli je ckp dia terus dgr ckp sbb dri kecik sy ajar slowtalk ngn dia klau nk tegur..😊

anak sy mcm tu la. start 7 bulan skrg 1t 3b suka tampar sy dgn abah dia. sy tgh sedap² tdo dia dtg tampar muka sy sekuat hati dia. rasa urghhhh geram sguh. sekali dua boleh tahan, ni tampar acap kali. jd setiap kali nk tdo mmg sy akan tekup muka sy dgn bantal. perit sgt. dekat org lain dia x buat mcm tu. dekat kita mak bapak dia je dia berani.

eh sama lah, cuma anak sy 7 bulan. girl pulak tu 😂 tgk anak sedare len behave je haha aktif sangat dia . Sy mmg biarkan je sis, sbb dia tak paham pape pun, penah je sy babap2 dia tp main2 la, eh dia boleh suka² pulak.. tp nnt once dia dh paham n besar kena cakap kena bagithu tak boleh buat camtu, kenapa tak boleh buat camtu

6mo ago

anak saya pun girl sis😂risau saya kadang2 . tapi saya ok saja dia aktif cuma kurang gemar habit dia yg suka pukul2 org

akan berlalu fasa tu.. normal anak buat gitu, tp mak kena la tegur bkn gelak2 ke mcm support plk nti dia rasa .. mak try kena bg sesuatu yg betul, nak baling2 barang bg bola ke, nak pukul2 org bg mainan ketuk2 ke, nak tarik2 rambut bg mainan tali selit kat lubang bakul ke

baby girl 8 month dah bagi lutut dekat mulut saya kalau dengan papa dia baik sikit kejut baik2 picit2 papa dia kena angin baby x elok merajuk dia korek biji mata papanya , normal baby tgh nak explore , selalunya kami tegur je nak marah tu x de nak sampai hati 😀

6mo ago

sama je sis kita semua mesti rasa sbb tu mmg fasa baby nak buat macam2 , walaupun anak girl tapi lasak dia nauzubillah , kita ni enjoy je moment yg tgh ada 😄

anak sy 3 thn fasa menjerit².stress sy.suma bende nak menjerit.sampai tahap sy hilang sabar sy jerit sekali.terus die diam.sy plak skrg tgh pantang. bila die menjerit² mengangu adik die tgh tido.so sy tgh mkn ke apa ke abis tergangu.mmg stress giler

Jgn marah2 dia mommy kesian baby kecik lagi tu , tapi kalau setiap kali dia buat cmtu awk ckp elok2 jgn buat cmni tau tkbaik nnti allah marah walaupun dia tk faham lagi awk ckp je cmtu sampai dia faham hehe 😊

6mo ago

tq teguran ya 😊tapi saya marah bukan marah bebetul sis , saya marah untuk dia tahu yg saya marah saja tak gertak2 pun . babap pun babap main2 jaa

baby lebih nak explore tu sis.. dia da jmpe tgn & fungsi tgn.. awal2 nie x yah tegur pun xpe, nk tegur pun xpe.. nant ble baby da paham arahan, bru la dia tw larangan..

Kecik sgt tu sis.takyah marah dia. 😅😅 dia tgh belajar tu. Bg dia mainan yg boleh dia tarik mcm tarik2 tisu (ganti dgn kain perca ke)

6mo ago

thankyou ya tips 😊

anak saya 6bulan pun suka main tarik rambut saya ni haa , lagi2 time saya ngacah dia n paling tidur dari dia 😌