GDM on ubat

Hi mommies, saya 36w baru start on ubat. Metformin.. ada tak ibu2 kt sini skip ubat tu? Sebab saya rasa mcm tak leh tahan lah asik berak2 cirit. Memang doc ada bgtahu effect nya cirit tapi dia effect sekali perut mcm sebu/masuk angin. Semalam start jam 10pm - 4am sy takleh tido sbb sakit sangat perut sampai baby mengeras 10min sekali. Siap pergi hospital kul 5pagi tu. Tp alhamdulillah baby semua ok, bukaan pun tak ada lagi. After discharge hari ni mcm rasa lagi perut tak sedap. Lepas buang hajat, perut mcm sebu je. Boleh ke ek kalau nak skip ubat nya tu? Tak selesa laa perut ni :(

1 Balas

Jika skip, bacaan gula dlm darah tak ok. Bincang balik dgn doktor ya jika boleh tukar ubat sesuai?

1y ago

Mudahan semua baik tanpa mudarat