Berpuasa Ramadhan

Mommies puasa ke bulan ramadhan semasa trimester pertama? Saya punya 1st appointment Dr jatuh pd tgh bulan ramadhan, jd x sempat nk tanya pendapat Dr.. 1st day puasa tu x tahu nk puasa ke x. Btw, saya baru 6 minggu mengandung sekarang ni. #firstmom ##firstbaby ##bantusharing

10 Balas

Saya ada tengok dekat tiktok , ada ustazah terangkan first trimester boleh puasa atau tidak . 🥰 Jawapan dia , Boleh puasa jika kandungan ibu sihat , ibu pun sihat . Kalau tiba tiba tengahhari ibu rasa nak pitam , boleh ke berbuka atau teruskan sahaja puasa ? 🥰 Ibu boleh berbuka jika menganggu kesihatan ibu . Jangan paksa badan . Bila dr check kesihatan ibu tidak baik , ibu boleh je tidak puasa . Tetapi , ibu kena ganti puasa bila bila masa selepas baby dilahirkan dan habis darah nifas & haid . seberapa banyak ibu tinggal dan perlu bayar fidya . ☺️ * Dulu anak first saya sebulan tak puasa masa mengandung sebab tak tahan . Rasa nak pitam . Dapat puasa setengah hari je . Awal tahun ni baru saya ganti puasa . Tapi tak straight lah sebulan . Skip skip . Then minggu lepas saya bayar fidya . Ni sekarang sama dengan awak , anak no 2 pulak baru 6weeks . Tak tahu lah larat ke tidak kali ni .

1y ago

terima kasih tyqah. sgt membantu. 🫰