2 month ?

Mommies out there pernah x experience baby ada ear pit kt kdua belah telinga..sebelum kluar hosp ada tak doc bgi appoitment utk ultrasound kidney baby? And 1 more things.. Kalau baby dpt injection 2 month mmg akan demam ke? ?

2 month ?
2 Balas

Hi. Ear pit mcm tu dipanggil preauricular sinus. Kebiasaannya sebab ada defect masa proses pertumbuhan baby dlm kandungan. Biasa defect mcm ni dikaitkan dgn mslh buah pinggang sbb dari segi development berasal dari sumber yg sama(pharyngeal plexus). Sbb tu dr akan order ultrasound kidney. Tp kebarangkalian utk ad prob kidney rendah (~4-10%)..ultrasound just to make sure. Preauricular sinus ni kena jaga kebersihan betul2, make sure sentiasa kering, ada risiko jadi jangkitan. Kalau takda pape mmg akan biar je cmtu.. Demam post vaccination pulak common. Sbb kita introduce kuman yg dh dilemahkan dlm badan. So badan akan bertindakbalas utk hasilkan antibodi baru. Tapi kalau berpanjangan demam boleh bwk baby ke klnik berdekatan

5y ago

Thanks 💜

Assalamualaikum puan macam anak punya condition sekarang? Boleh puan share scan semua tu apa doc cakap