Sedih bila ditanya soalan2 sensitif.

Hi mommies! Nk tanya.. kenapa ya org tua selalu tanya soalan yg buat kita ni tertanya2 dan risau, tambahan sy ni mengandung anak first. Cth soalan, kamu jadi ke mengandung? Kandungan kamu menjdi ke? Kenapa tak nmpak perut? Walaupun kandungan sy dah cecah 5 bulan. Sy jd overthinking lps ditanya soalan mcm tu. Maaf ya semua, sy skdar meluahkan 😢

9 Balas

Takde apa tu ibu, anggap jela yg diorang tu concern pasal ibu. Kadang2 cara diorang tu tak kena, kita pun jadi salah faham. Ambik side +ve je. Kalau yang muslim, ada yang tanya kenapa tak nampak perut, jawab je perut tu aurat. Tak perlu nak bagi orang nampak. Asalkan baby membesar dengan sihat, itu pun okay dah ibu. No worries ya.

1y ago

Betul juga ya, ok baiklah awak.. Tq yer ❤️

Mulut orang2 tua memang macam tu sis. Saya dulu masa mengandung anak 1st, kena condemn macam2 jugak. Masa pantang pulak makcik2 ni tanya anak hitam ikut siapa, mak bapak cerah 🙄 demi kesihatan mental kita, ignore je apa dorang cakap. Anggap je orang tua ni memang kurang common sense

1y ago

Kan, bukan semua tahu jaga hati dan perasan. Geram je rasa tp buat bodo jela ye. Kang dilayan kita pulak stress 😌

Jangan overthink awak 😊 saya 5 bulan pun org tegur tak nampak perut. Tapi bila checkup & scan dokter, alhamdulillah semua ok. Badan kita lain2 bentuk awak. Senyum je bila org tua2 tegur macam tu. Then awak balas je, checkup semua ok hehe

1y ago

Okayy mommiesss tq ❤️

Mulut org tua ni pelik2 sikit😅 sy pun selalu kena mcm tu, abaikan jelah.. kdg2 diorg bkn faham pun apa yg diorg ckp tu 🤭 yg penting awk kena dgr ckp doc & nurse yg jaga awk

1y ago

Ya betul, geram je tp sabar jela ❤️ Tq sis

sy pon kkdg cmto da nk msok 5 bulan jgk tp perot Kecik jer tk nmpk sgt . tp bile diorg tnye sy ckp bby menyorok to

1y ago

Kan dia menyorok, tambah anak sulung

positif jeee sis anggap jeee macam dorang ajak berborak tuu yg dorang tanya pasal kandungan sis

Pendapat saya, org tua tnya soalan2 cmtu sbb ambil berat.. Think positive ja yah sis..☺️☺️

1y ago

Ya mgkin juga, baiklah tq yer 🥰

Next time org tanye sis ketawe je smbil jwb.. sy gune care ni elak drpd sakit ht.

jawab je. alhamdulillah baby sihat. dr check okay. doa semua dipermudahkan