kesan obimin

Hi mommies nak tanyaa betul ke obimin ni boleh buat kita naik berat badan ?? Siapa tahu ?

3 Balas

Bukan sbb obimin Tp sbb amalan pemakanan sis. Blh catat makanan apa sis makan dan google kandungan kalori dlm makanan y sis ambil pd stp hari. Ada GDM atau tidak? Dlm 1hari apa aktiviti sis? Ada aktiviti bakar kalori tak atau byk rehat? Pemakanan dan pembakaran kalori kalau seimbang maka xde mslh... GDM kalau ada, insulin y xcukup trhasil utk pecahkan glukos2 bsr dlm pengambilan makanan dan minuman sis spnjg hari juga blh mnyebabkan kenaikan brt bdn. Blh cuba jumpa dietitian atau kwl pemakanan dan minuman, byk ambil yg berserat brbanding y tinggi kalori. Tgk blk dr awal kehamilan smpai skrg pukul brpa sis makan mlm? Last minum minuman manis jam brpa sblm tidur? Lps dinner apa aktiviti sis?

tidak lh sism. obimin ntk tmbh drh bg yg anemia masa prgnt..

Xla sis..tu kan utk tambah darah..