Period after 44hari berpantang

Hello mommies, nak tanya. saya harini dah hari ke 47 kira habis pantang dah lah. normal ke lepas habis pantang terus period? sbb darah nifas ikut kan tinggal spotting je, pagi tadi check mcm darah period + ada rasa sakit2 pinggang macam period pain. maklumlah 9bulan tak period, dah lupa rasa period tu mcm mana😅 so normal ke eh hari ke 47 dah boleh period? sbb ikutkan darah nifas sepatutnya 60hari kan.

5 Balas

kalau ikutkan .. ape yg sy baca .. kebanyakan nye org ckp kalau darah nifas tu berhenti lebih 15 hari lepastu keluar darah blk baru dikira darah period ... tp x pasti la mcm mne .. sy pon baca dlm apps ni je ..

1y ago

dlm ceramah ustazah asmah harun dh bagitau. kena stop 15hari berturut dulu dlm tempoh 40 ke 60hari, bru kira period. xkalau x berturut 15hari still nifas. boleh rujuk nanti ya. jgn buat main bab darah nii. nnti ingt still darah period/nifas tapi sebenarnya darah istihadah yg dh boleh kan kite solat. kena tau bab yg tu.

Sy pon same harini hari ke 44 tetibe ade darah macam period then tanye kawan dorang ade yg pengalaman period mase pantang, baru la lega sikit , ingat ape risau dh

darah nifas 40 ke 60 hari. kalau still dlm range tu, but dh stop nifas selama 15hari berturut kira period. kalau x ckup 15hari kira nifas lagi.

1y ago

kalau ikut mazhab shafie kena stop nifas 15hari berturut dulu dlm range 40 ke 60hari tu bru kira period. kalau x ckup stop 15hari still nifas. tapi kalau dh lebih 60hari, kira period kalau sama panjang dgn period sblm ni. contoh u dh habis 60hari hari ke 61 still lagi ade darah, and darah tu berterusan selama 7hari, which is period length u pon 7 hari, tu kira period. tapii kalau jadi lebih dri 7 hari kira as istihadah.

Sy few day lps pantang terus period, sy menyusu ank dan czer,

normal