Bengkung ?

Hi mommies ? Nak tanya pendapat korang. Sebenarnya perlu ke nak pakai bengkung selepas bersalin?

10 Balas

Kne pakai sbb x nk perut ibu mengelebeh n takut masuk angin pulak...sbb perut kite dulu ade baby... Now baby dh kuar so perut tu jd kendur, menggelebeh.. Klau x bengkung maybe perut yg gelebeh tu akan di isi ngn makanan pulak...

Saya haritu pakai 4 kali jer. Tu pun sekejap dalam 2 jam macamtu. Malas dan tak selesa bila nak kena banyak bergerak menyusu baby apa semua 😅 tak pakai pun takpelah. Yg penting jaga pemakanan.

Orang dulu kata, pakai bengkung untuk dapatkan pinggang yang ramping. Tapi sebenarnya, ia digunakan untuk merapatkan Muscles Abs (core) yang telah 'terpisah' semasa mengandung.

Emm pakai better. Menggeleber nnti. Pinggang x cntk and sort. Sy ada dua kwn. Sorang pakai sorang x. Mmg beza tgk perut and pinggang diorang. Bengkung tlg cepat kecutkan rahim also.

Bengkung ni takde apa sangat pun sebenarnya. Yg kena jaga pemakanan. Kalau duk makan banyak tapi sibuk nak pakai bengkung sebab nak kurus takde maknanya.

Sy tak pakai pun. Skrg dh 5bulan after bersalin. Alhamdulillah tak buncit okay je semua 🤣 better pakai la kalau perut sng buncit. Hehe

Boleh je xpyah pkai sist..tpi nnti perut nmpak mcm preggy 2 months..hehehe

kdg2 rasa malas nk pakai. tp nk elakkan perut geleber pakai jugak.

saye pakai walaupun perut x mengeleber.. nak pinggang shape cantik

Ya..nanti buncit perut