bersalin anak kedua atau ketiga

hi mommies. nak tanya la. org kata sapa yg pernah bersalin, so kalau nak bersalin kali kedua or ketiga dia jadi lg mudah. betul ke? logic ke? ke cam takde kena mengena??? 😅

7 Balas

biasa nya akan lebih mudah, sbb dh pernah bersalin sebelum ni. kalau awak nak bersalin anak no 3 ke atas, maternity ward akan expect awak beranak cepat, misi akan monitor symptoms regularly, sbb xnak ibu bersalin d ward. tp still jugak, each pregnancy lain journey nya. doakan Allah mudahkan semua nya mujor joros ya.

lojik jugak sis.Mungkin yg ketiga & sterusnya jdi mudah kot.Sbb pembukaan bwah prempuan dh xketat mcm anak dara.Sy pernah bersebelahan dgn katil sorg ibu yg dh ada 6 anak,dia cepat mlahirkan ank bbnding sy.Mungkin sbb dia lbeh bepngalaman,bukaan dia cpt?

sy pn prnh dgr mcm nie tp utk sy yg da 4kali bersalin normal, mcm mkin byk kali beranak mkin sakit je hahaa 😅 nie pn bkal yg no5 plak insyaAllah awal June nnt.. seram sejuk jgk sbb jarak dgn yg no4 tu 7thn.. hrap sgt la dipermudahkan aamiin..

1y ago

Aamin. semoga dipermudahkan 🤲🏻😄

tak ada kena mengena rasanya. sedangkan setiap pregnancy tu pun dah lain2. apatah lagi nak bersalin. mungkin rasa mudah sebab dah ada pengalaman. jadi banyak benda dah bersedia berbanding first time yang masa tu tak ada pengalaman lagi.

Bagi saya la, takde kena mengena. Sebab ia bergantung pada keadaan ibu dan baby. Each pregnancy diff journey gitu.

Logik lah sebab laluan bukaan tu dah ade. Kalo kali pertame ye payah.

Logik sis, dulu mak saya bersalin saya anak ke 3 senang🤗