Cas Bersalin Kerajaan

Hi Mommies! Nak tanya kat sini yang pernah bersalin dekat Hospital Serdang, total charge termasuk wad/lab test untuk normal/czer berapa ye? Dan suami boleh teman masuk labour room ke? #bantujawab #ingintahu #bantusharing #firstmom

13 Balas

sy bersalin kt hosp serdang bulan 2 2023 warded 6 hari bersalin normal (vacuum) dlm rm160++. nicu anak utk 3 hari rm23. suami boleh teman masuk LR klau bersalin normal yg x pkai alat je. masa tggu bukaan dia boleh je teman lg. tp katalah masa nk teran ttbe ade nk kena pkai vacuum or forceps, suami kena kluar. czer lg lah xleh teman. sblum masuk LR ade borang kena sign ckp pasal semua ni so nnt baca elok2 skli lalu haaa.

Klu normal delivery wlaupun stay dlm 5 hari paling mahal bayar pn tetap kurang dri rm100, klu utk czer x pasti. Tp kerajaan biasa x mahal mana pn. Boleh la standby 200-300 mcm tu pn dh ok. bila nk bersalin nti dh nk masuk labour room nti tnya siap2 nurse boleh x suami teman masuk & apa procedure. Tp slaluny boleh je suami masuk pn, bila nurse dh nmpk sijil kahwin dlm buku pink tu dia bgi je masuk dlm terus

1mo ago

baik, terima kasih info sis! 😁

Saya hspital di kedah, total duduk dekat seminggu, sbb sblum bersalin ddk 2 hari lps tu smbung sbb lepas bersalin demam pulak. Saya emrgncy czer, msa kat Lb saya on epidural dah. Total semua rm190 ja Lepas balik rmh,luka czer terbuka, ddk wad balik dkt seminggu gak, masuk OT sbb kena jahit balik, total 70+ je, murah je sis, rasa hspital mna2 pun sma. 😊

4w ago

Sya yg kepala baby msih tinggi tu, n sya bersalin 39w6d. hehe, sya sblum bersalin, sebulan hampir tiap hari ajak mak saya g mall jalan2,org kata bagi banyak jalan,hehe,sya kena induce sbb ada drh tinggi,kena brslin sblum due,msa dkt wad pun ada bt senaman mcm2 jgk,mgkin nsib sya kot,tak pe la jnji anak selamat semuanyaa.

sy pun darah o+ mmng lpas bslin esok pagi tu anak mmng dah kne msuk nicu sbb kuning naik cepat.time tu susu bdn pun xad wlpun dah bagi dia hisap.baby kuning kerap bagi dia susu je.sy mse ank kuning sy mix dgn fm.bila dah x ad kuning sy full bf terus.

4w ago

sy balik dulu sbb mmng xad susu nak stay pun bilik penuh.tp kt nicu tu mmng dorg bagi susu fm jugak kt baby.kcuali time awk dah balik tu susu bdn dah ada boleh je bekalkan utk baby awk kt nicu.wktu mlawat awk boleh df baby.

saya bersalin kat hosp shah alam,normal,saya dapat wad kelas ketiga tapi bilik berdua je and ade aircond pastu ada heater juga utk baby.total saya beranak situ RM20 je.saya pun terkejut jugak sebab biar betul murahnya,yela sbb biliknye beraircond kan.

4w ago

Wahh bestnya rezekii awak 🥹

Saya bersalin di hospital serdang tahun 2023. Dduk wad kelas 2 selama 5hari 4malam sbb ada kes jantung dan gbs+ Beranak secara normal with epidural, total semua dlm rm400++ sahaja.

Saya duduk wad 6 hari, induse belon, czer.. Total rm128 hospital sungai Buloh.. Rasa nya kos tak jauh beza kalau kerajaan n biasa suami boleh teman.. Kena isi borang kat kaunter

sy normal d h/serdang. klau bslin normal boleh suami teman.x mhal sgt dlm brapa puluh je mcm tu sy kena.ank msuk NICU sbb kuning dlm smnggu mcm tu pun x smpai sratus.

1mo ago

menyusu tu kena df jugak ke sis? kalau jenis minum susu fm boleh kurang tak kuning tu? hm risauuu

sy bersalin normal kt hospital serdang pd 23/2/2024..warded 3 mlm 4ari kat ospital sbb GBS+..kena caj x smpai rm50..suami boleh teman masa kt LB

Saya bersalin hosp kerajaan thun lepas, stay dalam 3-4 hari. Baby vacum and saya masuk darah satu beg, total dalam 100.

4w ago

alhamdulillah terima kasih. awak masuk darah sebab anemia ke?