kena induce tu macam mana?

Hi mommies.. nak tanya.. doktor kata nanti bersalin kena 2 minggu awal dari due date.. kalau tak, kena induce.. maksudnya macam mana ye? kena paksa bersalin ke? or kena bersalin czer? curious nak tau sebab first time.. ada nak kena prepare apa2 ke? mana² yang dah berpengalaman #pleasehelp #ingintahu #firstmom #seriusnanya

2 Balas

yes. induce ni paksa bersalin. mula2 bila admit hosp. klau bukaan xde ape lg, dyeorg akan induce belon dulu. klau xde bukaan jugak, induce ubat. lps induce ubat sllu dia akan check bukaan n check ctg. klau bacaan ctg (bacaan heartbeat baby) x cantik, auto trus kena tolak pergi emergency czer. bila induce ni peluang nk bersalin normal n czer dua2 50-50. semua bergantung dgn heartbeat baby. klau lps induce ubat ade bukaan smpai 3 cm, nnt tggu jelah gi labour room. kdg2 dyeorg tolak jugak bantu buka bukaan dgn seluk tangan setiap kali check bukaan. bila dah 3 cm n masuk labour room, klau bukaan x bertambah stay je x tambah sgt or bukaan lmbt, dyeorg akan pecahkan air ketuban nk bg cpt bersalin. sllu klau doc pecah kan air ketuban, bukaan ade time sng bukak ade yg x. klau ttbe lps pecah air ketuban heartbeat baby x cantik pun boleh auto czer. so dah masuk 3rd trimester dah boleh bykkn berjalan, bykkn bersama suami klau uri bukan kt bawah dll. boleh google tips cepat bersalin mana tahu boleh bersalin mggu 37 so xyah induce natural je. habis nk cpt pun doc pecahkan air ketuban je xyah masuk2 ubat. sbb masuk ubat ramai ckp lg sakit dr natural contraction

1y ago

uish seramnya baca.. btw thank you info.. sangat² menbantu.. boleh prepapre apa yang patut dah..

kena prepare mindset. jangan fikir induce tu sakit lebih dari biasa.. cool je, fikir nak keluar baby dgn selamat. btw, saya 2x induce. anak no3, gdn on diet induce ubat bawah, masuk ubat pukul 11 am, pkul 2 mula mild pain, pkul 5 sakit kuat.. pukul 6 bersalin. anak ke 4, induce pil malam.. tak rasa apa pun.. esok pagi cek jalan 3cm, masuk induce drip pkul 8 lebih. pkul 10 lebih dah bersalin.. sakit biasa je.. anak sulung saya paling sakit 😊 jangan lupa teknik breathing, in syaa Allah sangat membantu