Pilih tarikh bersalin

Hi mommies! Nak tanya, boleh ke kalau kita pilih tarikh serah diri waktu 39 weeks+ nak bersalin normal dekat hospital gov? Doktor bagi ke? Ada ke mommies yang pernah buat macam ni? #bantujawab #firstmom

12 Balas

pilih tarikh hanya untuk swasta sahaja kalau gov kena tunggu ada contraction baru boleh pergi , kalau nak minta induce sis fikir banyak2 pengalaman mommy2 yg induce semua kata taubat sakit 😅

rugi klu xda tanda² nk bersalin sbbnya kadang hospital tahan dduk wad klu kekosongan klu katil penuh dia suruh balik je.. . so better tnggu je tnda² tu bru serah diri

2mo ago

betul tu. lagipun better layan contractions awal2 tu kat rumah, sebenarnya lagi relax & buat bukaan lagi cepat.

Hospital gov tak boleh sis xde bukaan kalau bukaan 1 cm pun diorg suruh blk dlu huhu. Btw sy induce xsakit 2x la xsakit last2 operate sbb lama tgu xbuka2 jln

kalau tak ada apa2 isu tak boleh. doktor akan nak suruh cuba bersalin naturally juga, sebab kalau induce chances untuk end up kena csec lagi tinggi.

Swasta je boleh. Gov biasa nya diorang tak layan sebab ramai org nak beranak jugak at the same time. They prioritise orang lain yang lagi urgent

kalau takde bukaan/pecah ketuban/apa2 tanda bersalin, Dr akan suruh balik dulu biasanya. sebab dekat wad tu dah penuh dgn ibu2 nak bersalin

kalau gov. tak bole, mmg kena tunggu tanda2x dulu. kalau swasta yaa, bole serah diri nak bila ja.

awak kalau boleh tunggu masanya ya. InshaAllah sebab induce Tu sakitttt😅

hbis kalau 39 weeks tu tak rase sakit lagi or ade tanda2 mcm mne ye...

2mo ago

keadaan sis termasuk yg kena ikut EDD lah mcm tu. moga dipermudahkan semuanya ya 💜

gov slalu nye x bley..