Grip water

Hi mommies, Nak Tanya. Boleh je bagi grip water bagi baby 1 month old? Kalau boleh, macam mana Nak bagi ye? Sebab baby selalu nangis, so Saya suspek mungkin angin atau sakit perut/kembung

10 Balas

Hi ibu jaanu, kalau awak rasa angin atau kembung, awak boleh buat urutan i love u (urutan bentuk i, l and u) dekat baby ( boleh refer di web cara and arah), boleh juga buat gerakan kaki mcm cycling buat 10 gerakan and tolak perlahan both kaki anak rapat ke perut, ulang banyak kali, baby i sama mcm tu menangis yg teruk, sbb baby below 6 months old hanya susu ibu je, based on doctor ckp masa i bawa anak refer doc sbb risau asyik nangis je.

hai sis colic ni xde penyelesaian, tapi blh tukar kan botol susu. sy start dgn tukar botol susu ke Dr.Brown, n sbb sy mix sy bagi enfalac gentelese . alhamdulilah 48hrs berkurang smpai la now dh 6 mnth dh dia . maintain same bottle , susu je dh bertukar mse msuk 6 bln; dh ke enfalac biasa je .

Baby saya masa newborn pun kuat nangis, teran2 merah2 muka. Bila jumpa doc mmg dia ckp colic. Tapi takde ubat. Mmg takde apa2 ubat boleh bagi baby bawah 6 bulan kecuali paracetamol itupun ada dos dia ikut berat baby. Doc mmg mintak parents urut2 je baby tu huhu. Now baby 4m okay dah. You can do it.

https://vt.tiktok.com/ZSYyy3hLT/ cara urut perut baby… baby bawah 6 bulan x leh bagi air… lagi satu pilih minyak telon yg sesuai.. kena try & eror ye

Tipsnya buat urutan i love u ngn kayuh basikal .. sngt mmbntu bby tu kentut disbb kn angin .. if anak awak isp botol beli yg anti colic ..

ketuk2 perut mcm nk beli buah tembikai. kalau angin dia ada bunyi. beli myk amway baby oil. atau yuyi cap limau.

Jumpa doc utk consult sbb kecik lagi... takut baby colic.. sementara tu, try minyak yuyi + selalu tuam perut baby..

tknak laa suap selain bm & fm kt baby... if nk buat tlg la consult doktor dulu

By right tak boleh. You consult doktor dulu