Newborn baby

Hi mommies, nak tanya my baby baru 12 hari, saya cuba untuk breastfeeding but kadang kadang ada time okay ada time breastfeeding sejam pon dia macam tak cukup. Kadang tambah susu yang dah di frozen pon masih tak cukup. Ni especially malam, selalu siang dia okay. Stress fikir ke bila breastfeeding susu tak keluar ke , tapi bila pump dapat je dalam 4ounce. Kenapa ya macam ni ?

10 Balas

mana sis tahu dia xckup susu eh. dia menangis ke lepas stiap kali sesi nyusu tu? kalau xnangis,n cuma keep buat gaya nk nyusu,mungkin nk mnempel je. dan kalau nangis boleh jadi xckup susu/trlebih susu. bby kalau dia nk susu boleh nampak gaya dia. masa nyusukan bby ada rasa x air susu tu turun? rasa x bby hisap. mungkin teknik perlekapan? boleh check blik. air susu turun,kita boleh rasa. dan tengok cara bby telan mcm mana. dan ada bunyi air

nk menyusu anak ibu jgn stress.. bila stress / down itu akan mempengaruhi hormon penyusuan tu yg susu kurg tu.. satu lg cara pemakanan kita.. blh googĺe / tny misi apa mknan yg blh bt bnyk susu.. minum air kosong bnyk jgk.. baby mmang normal dia bf nk menempel dgn kita lama² lg² mlm.. dia nk dduk dlm hangat tubuh ibu & bau tubuh ibu.. peluk je dia.. dia masih terbawa bawa lg hidup alam rahim.. dia pun baru je 12 hari umur..

baby 12 hari awak dah dpt 4oz.. sgt byk tu.. awak jgn overfeed baby..size perut baby awak masih kecik.. bila awak bagi mmg baby awak xkn tolak.. semasa baby menyusu awak boleh buat breast compression bagi melancarkan pengeluaran susu badan awak..

biasa je. bby on demand. bagi je die susu bdn. lgi byk die menyusu lgi byk susu keluar. awk pon boleh rehat sekali. nurse sye marah btol kalau bby tgh menyusu kite tarik, die kate salah satu punca buat puting luka.

based on antenantal class yg sye pegi, ble bby da 10 hri ke atas, memg bby akan demand susu lebih sikit dr sblum nie.. n breast pn akan supply susu yg secukup nye utk bby tu..

wow byk jugak 4oz tu setiap kali pum..dia kencing /berak ok x? ade tak dia terjeluak balik susu tu? kalau semua ok,mgkn perut dia yg kembung..

2y ago

boleh cuba letak minyak bayi urut2 perut sikit..baby nanges ke

Ada org baby boy setiap 40 minit terjaga. Lpstu nk susu. Itu mungkin faktor lain dia tidur dlm keadaan terang/bising?

kdg2 baby nk mengempeng je..cuba cek balik masa baby menyusu takut lekapan xbetul..baby xdpt isap dgn baik

mcm mana tau baby x ckup susu? Dia menangis ke?

2y ago

Dia akan keluar kan lidah

Sis, cer cek bb ada tongue tie x?