Alergik masa mengandung

Hello mommies! Nak tanya ada ke yg mcm kes sy? Sebelum mengandung memang sy ade resdung, asma dan baru baru ni gastrik yg bagi sy kronik lah. Resdung penah operate. Asma kadang2 kena attack. Gastrik memang sampai sekarang berulang follow up kt kpj. Masalah sy mcm ni, start mengandung sy punya alergik mcm terlalu cepat trigger. Tak boleh silap sikit. Selalunya saya pegi rumah family ade kucing oke saje. Tapi start mengandung kalau lepak lama start la tu nak asma. Belum lagi ni tibe tibe telinga sangat gatal, bengkak dan pekak dah nak masuk sebulan. Kejap kiri kejap kanan. Pendengaran dah tak berapa jelas. Pegi klinik biasa dia kasi ubat bengkak je yg sy tak makan pun sebab bila google rupanya ubat tu boleh buat miscarriage. Saya bila pregnant ni jadi sangat stress. Sebab ubat semua tak boleh makan. Tapi badan kerap alergik. Bab kucing tu rasa boleh elak lagi. Yang telinga ni taktau apa punca. Pegi klinik dia cakap banyak wax saje. Ade ke mommies yang kena mcm ni jugak? Ade solution ke ? Sepanjang pregnant sy takda alahan muntah, pening sikit2 saje. Selera makan macam biasa. Tapi bab alergik tu aduhai.

1 Balas

jika puan tiada mslh alahan ubat .sbnrnye blh je makan ubat alahan..semasa hamil..tp doc akan bg ubat jnis loratadine utk rawatan alahan pakej skali tuk asma jika kita alami trigger asthma semasa hamil...dan gaviscon utk gastrik..papepun kena consult doc first... mcm sy pun ada asthma spnjng hamil. doc bg sy ubat loratadine tuk rawatan selsema alahan bila sy alah pd bulu kucing...habuk dan persekitaran yg ada yg blh sbbkn asthma attck tak tntu ms. make sure puan slalu stnby inhaler kalau pergi mana2.. dan ia normal jika berlaku asthma spnjng kehamilan.. mg dpmudahkan segalanya amiin..