Checkup kk & swasta

Hi mommies, nak kan confirmation. Regular checkcup dkt kk, so mmg akan dpt date utk next appointment. Kalau sy nak checkup dkt swasta lepas dpt date appointment kk..perlu ke tak sy pegi checkup dua tempat tu dlm bulan yg sama ? Appointment kk 17/3..appointment swasta 12/3 Ke sy pegi swasta je lepastu xyah pegi kk yg 17/3 tu ? Then nk dpt kn next appointment dkt kk by online or call je ke ? Confius kejap 😅 yg berpengalaman plis share 🙏🏻 #23w

8 Balas

Checkup ikut awak nanti nak deliver mana. Kalau nak deliver kerajaan, penting checkup kk sbb nak detail buku pink. Next appt tu nanti nurse/doktor akan bgtahu bila. Kalau nak swasta, tak pergi kk pun takpe, tapi make sure hospital tu provide service untuk any delivery complication sbb kalau tak dia akan refer ke kerajaan jugak. Tapi no harm nak checkup dua sekaligus. Saya pun pergi je dua dua. In case la pape ada rekod kat dua tempat.

2y ago

Sis nak tanya, kalau nak gi dua dua klinik (swasta & gov) utk checkup, kat kk tu perlu ke bgtau yg kita ada checkup swasta? Pastu, perlu ke bawak record checkup masa kat swasta? - Masa awal dpt tahu pregnant haritu lagi saya dah start gi swasta sbb ada history rawatan masa gugur last year. Kalini rasa macam nak ada record kk pulak. Takpe kan?

Saya dah minggu 19. KK tak pernah scan pun. Dekat swasta, setiap check up pun ada scan. KK ada bagi folic acid/ zincofer percuma. KK suruh minum air gula, terus sangkut GDM. Swasta test dari urine, tak de glucose. So setiap satu ada kelebihan tersendiri. Saya pergi dua dua je setiap bulan.

Saya pegi dua tempat juga.. KKIA check up sgt details.. Saya pegi sbb buku pink tu simpan semua information sepjg pregnancy dan mudah digunakan sbgai rujukan. Saya informed KKIA yg saya juga ke KPJ.. Jadi scan byk buat kt KPJ.. Air glucose saya minum juga di KKIA.

Saya sampai 18 minggu check up kk, lepas tu trus sambung check up private hospital tempat nak bersalin nnti. Nurse kk kata x kisah , nak pergi dua dua pun boleh, cuma klu tak nak pergi just call or wsapp nombor kk utk batal appointment.

Buka buku pink kt kk kn? Teruskan check kt kk je, jimat pun iya. Kalau nak scan baby baru pergi swasta.

Kau nak pindah Check up ... apa2 call klinik dulu biar tak menyusahkan nurse dengan doc ..

Boleh sy taw kk mana yg bg zincofer? Kat luar ada jual tak?

Sy pegi both. Xpenah miss so far. Even appt selang sehari.