Perut mengeras

Hi mommies, kandungan saya baru 24 mggu 5 hari . Baru semalam start rasa mengeras. Normal tak?

2 Balas

Saya haritu rasa mengeras time 21 mggu, takleh buat apa time dia mengeras tu kne duduk diam je, lepastu kawal pernafasan je la mampu. Air mata dah mengalir dah sbb tahan mengeras tu. Maklumlah ank first skrg takde pengalaman rasa mengeras tu mcm mne kan. So bila tanya kawan2 yg dah berpengalaman dorang kata normal, sbb tu tanda persediaan untuk menghadapi contraction. Tapi contraction lagi sakit dari perut mengeras. Alhamdulillah skrg saya dah 27 mggu takde lagi rasa mengeras. Cuma satu kali waktu 21 mggu tu dah rasa dah dia keras mcm mne🥰 normal sis, nanti dah nk dekat bersalin pon akan rasa mcm tu lagi. Moga kita dimudahkan segala urusan ye amin🤲🏻❤️

Kalau rasa dia kejap kejap dan tak kerap tu normal je. Namanya braxton hicks (false contraction). Boleh try google lg untuk bacaan lanjut