Bukaan 1cm 38w 4d

Hi mommies #ingintahu , 3 hari lepas pergi ke hosptl, ingat kan leaking air ketuban, tpi doc ckp bukan, cuma perut banyak kali mngeras, then dia cek bukaan baru 1cm, (so doc bagi balik dlu) lama ke if nak tunggu bukaan seterusnya? Saya ada juga buat exercise semua, belum ada tanda lagi, so saya kena tunggu ada tanda ke baru kr hospital semula? Mommies yg ada experience share la kita #ingintahu. #bantusharing #firstbaby #firstmom #seriusnanya #pleasehelp

1 Balas

Hai sis, masa saya nak bersalinkan anak pertama, sama macam tu, 1cm doc suruh balik dulu. Esok tu rasa contaction lagi, pergi lg hospital, baru 2cm. tapi doc suruh stay jelah hospital. tapi lamaaaa la saya stay hospital nak tunggu bukaan tu, hampir seminggu. sebab anak first kot, so takda experience. bergantung juga setiap mom lain2 experience nya.. kalau contraction sis makin kerap makin rapat2 gap tu, maknanya dah nak dekat la.. kalau masih lagi jarak2 sejam mcm tu. Belum lagi kot. lepastu anak kedua saya, sy dah tahu dah, tunggu contraction dah kuat setiap 15minit turun ke 10min n makin kerap, baru sy pergi hospital.. so tak banyak masa menunggu di hospital untuk tunggu bukaan nak bersalin.. sis kena alert dengan gap antara contraction, kalau makin rapat, makin dekat lah tu.