BF atau FM? Tolong saya...

Hi mommies. Hampir sebulan sy operate buang nanah kat breast (breast abscess). Skrg ni sy stop BF sbb Doc hospital ada ckp suruh slalu perah susu kalau tak nanti nanah ada balik. Bila nurse KK tanya knpe x BF, sy bgtau jela alasan tu. Lpstu nurse xde ckp apa2 pun. Sbelum ni sy cmpur BF campur FM. Tapi skrg ni sy betul2 buntu. Perlu ke sy stop BF anak sy & teruskan FM smpai anak 2tahun. Kadang2 sy kesian dkt anak sbb x dpt BF. At the same time sy takut breast abscess tu dtg balik sbb sy ni dulu tiap2 minggu mesti bengkak susu. #pleasehelp #firstbaby #firstmom #buntu #tolongsaya #breastabscess #BFmom #FMmom

2 Balas

Kalau tak boleh nak bagi direct feeding dan masih ada susu badan, puan boleh je perah susu tu dan isi dlm botol utk bagi anak. Tak semestinya kena stop. Sebab puan ckp doc pun suruh selalu perah kan? Yg tak boleh tu sy rasa maksud doc direct feeding dari breast. Maksudnya anak minum secara terus dari breast. Kalau kena stop BF, kenapa pulak doc nak suruh perah susu? Puan ckp sebelum ni anak minum susu BF campur FM. Maksudnya anak dah minum pakai botol la kan? Jadi tak ada masalah nak bagi anak susu badan. Kalau puan rasa breast dah ok, boleh try bagi anak BF secara direct feeding semula. Doc suruh stop tu sebab nak bagi masa breast tu recover

Membayangkan pun dah cukup sakit apatah lagi yang mengalami. Dugaan hebat untuk insan yang hebat. sebelum ni puan direct feed atau EPMOM? breast abscess ni jadi bila mana susu tak keluar habis atau flow susu tak lancar. if puan df, baby tak latch dengan betul so susu tak dapat dikeluarkan secara efektif. if puan pump, memby saiz corong tak sesuai dengan saiz nipple. puan tetap kena marmet jika breast tak betul lembut atau rase ada ketulan. Refer pada LC. Nanti LC akan guide puan.