Pregnancy with miscarriage history

Hi Mommies, boleh share tak pengalaman mommies kalau yg Ade miscarriage history ni.. saya keguguran mase kndungn 3 bulan.. Dan jarak dgn yg kedua ni 9 bulan..mase yg first tu saya pegi scan pertama minggu ke 5 Dan scan kedua minggu ke 10.. utk yg kndngn kedua ni saya plan nk scan awal jgk sbb nak Tau kedudukan kantung.. tpi Ade kawan bgtau kalau ade history miscarriage ni boleh pegi KK terus... Betul ke? Saya skrg baru 4 minggu, tapi perut bloated sgt hari2 🤭

Pregnancy with miscarriage history
5 Balas

Saya pergi je terus sama mcm you, 2023 March pregnant doc bagi duphaston tapi janin tk membesar and tk de heartbeat 9 months after.. Dec 2023 preg lgi, seawal 4 weeks juga epgi clinic tapi sbb doc bukan pakar jdi dia tk bgi saya ubat kuat rahim, bukan slah dia pun sbb mmg tk de rezeki kene blighted ovum juga so kali ke-2 miscarriage bulan 2 lepas D&C lepastu doc ckp kalau nk pregnant boleh dlm masa 6 bulan ni tapi saya trauma jadi saya ingt nk rehat cuma tk sempat, saya di beri rezeki lagi skali dan doc terus bgi saya aspirin dan duphaston masa sbb dia tau saya punya history of miacarriage. Alhamdulillah tak sangka saya dh sapat tgk jantung at 5 weeks cuma saya masih trauma sbb saya kluar spotting tapi alhamdulillah masih okay. Kene tukar mindset and positive je

4w ago

betul sis saya fhm bab trauma tu sbb lepas saya keguguran tu walaupun beza 9 bulan .. saya Masih lg tkot cume Kali ni saya tak nak negatif sgt... terima kasih share pengalaman ♥️

selagi xde kluar spotting / bleeding.. better 7w ke atas sis.. nak senang pergi scan klinik swasta dlu..then call KD utk dptkan tarikh buka buku.. time buka buku bawak sekali scan dri klinik swasta tadi utk confirmkan dekat KD yg awak dah pegi scan.. btw pengalaman sy 2x gugur 1x ectopic.. kandungan ke 4 sy scan 6w .. awal sbb pernah ade history misscarige & ectopic pregnancy.. masa yg sama juga ade spotting.. dan doakan sy yee puan, utk kandungan ke5 anak kedua.. harap bertahan kuat sihat dan selamat smpai bersalin.. 🥰 skrg baru 6w.. 😁

4w ago

bedrest sis.. jgn aktif sgt.. berat2 jgn angkat..🥰

Saya pun ada pengalaman yang sama. Tahun lepas saya miscarriage due to brighten ovum (kantung kosong). Tapi syukur tuhan bagi rezeki lagi bulan 4 untuk mengandung. Sekarang kandungan dah masuk 6 minggu. My opinion, kalau kandungan dah 4 minggu better pergi O&G klinik untuk buat TVS scan (dari bawah) untuk pastikan kedudukan kantung kat dalam rahim. Selepas tu, bagitahu Dr yang puan pernah mengalami keguguran sebelum ni. Normally dr akan bagi ubat untuk kuatkan rahim. Kalau ikutkan UPT test puan, HCG dalam badan tak tinggi lagi. Berapa lama period delay ye?

4w ago

Hari ini dah check semula? cuba beli jenama Clear Blue. Sebab jenama ni lebih sensitive.

Sy pun ada history miscarriage utk kandungan pertama sebelum ni. Jarak 5 bulan untuk kandungan kedua..Kandungan kedua tu sy scan awal2.. Sy tunggu line UPT jelas, terus sy dtg klinik scan. Kandungan sdh 5weeks.

4w ago

thank you ♥️

tak juga. sy 2x miscarriage 7w blighted ovum & 15w twin pregnancy pun misi bg tarikh buka buku masa 12w. sblm2 tu check dkt swasta saja. cuma masa buka buku tu terus dpt tarikh ogtt test.

4w ago

baikk terima kasih banyak 🥰