Pengalaman buang air kecil/besar selepas bersalin (normal or czer)

Hi mommies. Boleh share pengalaman waktu first time pergi membuang (besar or kecil) after bersalin? Tak kisah la bersalin normal or czer. Sakit tak? How you deal with the pain? Or mcm mana nk kurangkan sakit? Saya first time mom. Bersalin insyaAllah bulan 7 nanti. And saya mmg tak dpt imagine waktu nk pergi membuang for the first time after beranak tu. Saya rasa ngilu betul bila terfikir.

4 Balas

sy dulu bersalin normal.. kalau bersalin normal doc bagi masa dalam berapa jam entah untuk kita kencing. sebab nak pastikan saluran kencing kita tak bermasalah. kalau lebih dari masa tu nt doc akan bagitau akan pasang catheter dekat saluran kencing. jadi, untuk elak pakai poket kencing ke mana sahaja tu, beranikanlah diri untuk kencing.. buang air besar pulak lepas seminggu baru ada rasa nak membuang. bukan sebab takut tapi mmg tak ada rasa nak membuang. hari ke-7 tu follow up dengan doc dekat kk siap doc dah bagi ubat untuk berak. tapi tak guna sebab baru ada rasa nak membuang dengan sendirinya. alhamdulillah tak perlu nak teran bersungguh masa tu. tapi masa kritikal tu lepas bersalin lah. kena kencing dalam jangka waktu yg doc bagi kalau tak kena pasang poket..

2mo ago

ha ah sma la..sya skrg dh seminggu x membuang..x ada rasa lg..tp still makan limau sunkist hri ii

saya bersalin czer . first time kencing rasa pedih sikit la sbb pakai tube kencing ,tapi lama2x okay la, tambah mmg jenis kerap just tak selesa nak bangun n berjalan je, sakit kt tempat czer . bab berak pula ,alhamdulillah okay berak, tak sakit sbb sejenis kena berak hari2x tapi bila balik rumah , dlm bapa hari, jadi sembelit. so sakit kt situ. 😅 .

ini pun bermain dipikiran sy wak 😵‍💫😵‍💫 due buln 7 juga nnti ni ... terpikir2 sy 😅😅

boleh amik ubat cairkan najis rasanya xyh teran