MACAM MANA NAK AJAR BABY UNTUK DIRECT FEED ?

Hi mommies, boleh share pengalaman, mcm mana nak latih baby direct feed, sebab baby sy selalunya 1-2kali je nak direct feed, dia hisap 10 minit, lelap, n sambung hisap 10 mnit, tido sekejap 30 minit-1jam lepas tu lapar lagi, selebihnya sy bagi susu fm, kebanyakan masa sy bg susu fm , sbb baby xsabar kalau direct feed, die akan melalak dan xnak latch lama. Saya xpasti punca sama ada flow susu badan xlaju, atau susu xpekat, sy still nk biasakan baby direct feed,

2 Balas

Mungkin baby ada nipple confuse atau dia dah terbiasa dgn puting susu botol yg flow laju. Kalau hisap puting breast, baby kena struggle hisap utk keluarkan susu tu. Teruskan je direct feed. Kalau rasa breast berat lagi atau baby menyusu mcm tak banyak tapi dah tido, kejutkan baby bagi dia hisap lagi. Rasa baby betol2 dah kenyang, burp kan dia dulu walaupun dia dah tertido supaya angin yg masuk sekali masa dia menyusu tu keluar dan perut dia betol2 kenyang dgn susu, bukan kenyang sebab ada angin dlm perut sekali.

4mo ago

Bila stress pun boleh jd punca susu drop. So, memang kena banyak bersabar. Baby ni kadang2 ada timing dia yg boleh buat kita jd naik angin, jd hilang sabar. Tp mcm mana pun, tetap kena sabar jugak. Keep on je offer df. Trust me, lama2 baby jd nak dan terbiasa. Arwah anak sulung sy dulu pernah reject x nak df sebab sy terpaksa bagi dia botol feed after surgery. Sy keep on je offer walaupun dia df mcm x puas. Lama2 dia sendiri yg x nak botol sebab maybe dia rasa lagi selesa kot df, dapat peluk dgn mak. Bila dah dah umur setahun, kalau sy terpaksa bagi dia minum guna botol, sy pakai botol yg ada straw since dia memang betul2 x nak puting botol. Dia prefer puting ori or otherwise bagi dia minum guna straw. Itu je yg dia nak. Yg anak kedua sy memang dari awal x nak botol. Pernah ajar, adalah minum beberapa kali last2 dia x nak. Dia masuk umur 7 bulan, sy dah ajar minum pakai straw so sekarang kalau terpaksa tinggal dia kat org jaga, dia akan minum susu pakai botol straw. Sekarang dah nak

Betul dah tu baby hisap even 10 minit lelap then sambung lagi & lelap. Lepas dia nap after 1 hrs tu hulur saja nenen, tak perlu fm. Makin baby df, makin banyak & laju susu awak. Sebab ada stimulation. Kalau dia taknak latch & nangis, awak keep offering. Lama2 dia terbiasa. Pernah try marmet tak?

4mo ago

Pernah marmet. Lepas pump n sebelum offering. Tapi sy xdapat support , mak mintak sy pump n bottle feed je, sebab setiap kali offer df , baby melalak,, menang kadang2 je die nk hisap. Stress betul