Baby tak merangkak

Hi mommies! Baby girl sy 9m 2d tapi masih belum ada effort untuk merangkak..duduk.sendiri pon masih belum pandai..dia boleh duduk bila saya yg positionkan dia & pandai imbangkan badan..is it normal? Sebab cousin dia yg beza cuma bbrapa hari dah start berdiri..ni 1st baby so sy agak risau sebab tak ada pengalaman..apa yg sy boleh buat untuk rangsang dia merangkak & duduk sendiri?

2 Balas

jangan bandingkan anak kita dengan anak org, kalau dia faham kecik hati dia tau. setiap anak berbeza perkembangan dia. anak saya pun lambat jugak merangkak 11 bulan baru merangkak bayangkan bila dia boleh jalan? 1tahun 8 bulan baru dia jalan. haha. kita kena sabar je lah. kdg2 benda nie ikut keturunan, kalau mak/pak nya dulu kecik2 jalan lambat(perkembangan lambat) anak kita pun ikut jugak. kalau risau beli lah sofa utk baby duduk ada jual kat shopee. pastu org tua2 kata kalau nak jalan cepat pagi2 bawak jalan atas rumput yg ada air embun jangan pakai kasut

setiap perkembangan bb x same sis..ade cpt ade lambat..so xleh bandingkan..mcm sy 6 org ank..paling awal bejalan 11 bln..plg lambat 1 tahun 6 bulan..selain tu ank sy y sorg tu niarap x..merangkak tak..berdiri melangkah pn x..cume blh dduk n ensot punggung die kalau brgerak kemana2..smpai umo 1 tahun 3 bulan..sy terkejut my cousin cube diri kan ank..terus die melangkah..n bejalan..sblm ni berdiri utk meniti pn die xblh..klau sis nk die bljar dduk cube sllu train die dduk sambil sis duk blkg..lme2 sis cube lepas die dduk sndri