Sejam sekali kira gerak baby

Hi mommies... Baby boy mmg kurang gerak ka? Susah nak cukupkan 10 gerakkan. Nurse saya ckp start dari 9am sampai 7pm ja. Xboleh lebih dari tu N setiap pergerakan jarak 1jam. Sejam untuk 1 gerakkan. Tapi baby saya ni susah nak gerak awal2 tu. Petang 6lebih baru dia tendang2. Awal2 tu nak kena pujuk baru tendang sekali. Setiap jam saya pujuk. Minum sejuk2 pun kadang xdak gerakkan. Pening laaaa.. saya pulak first mom #seriusnanya #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

7 Balas

hari tu dr ada ajar dia kata mula kira dari jam 9am - 9pm... jarak pengiraan setengah jam & ke atas, kira pergerakan yg paling ketara samada baby menendang atau menggeliat, kalau x ckup 10 pergerakan dlm masa 12jam kena pergi emergency.. tapi masa tu dr ada cakap jg kalau dari jam 9 pagi smpai 5pm tu pergerakan x sampai 5 pun kena pergi emergency juga... sis cuba mnum air manis/sejuk atau usik2 perut supaya baby gerak.. saya pun buat mcm tu selalu

1y ago

saya pujuk baby sejam sekali... mmg baby gerak. alhamdulilah baby pun boleh ikot kalau kita pujuk dia suruh tendang kuat2.. 😊

Jarak 30 minit pun dh ok actually. Nurse kata gitu sbb ada je ibu2 ingat tiap kali rasa gerak, terus tick dkt buku. Xsmpai brp jam dh 10x, then tak monitor lngsg lps tu. Time siang mmg kena kejut. Sbb kita byk bgerak. U rehat, usap2/tekan2 sikit perut, sure ada respon.

1y ago

owh ok... thank you 😊😊

sama mcm saya . Waktu nak tick tu , kena pujuk² dulu . Kdg kita yg risau .. siang kuat betul tido , kang dah mlm kemain aktif dye .. kalau nurse saya dye bg 9am - 9pm ..

1y ago

Tahu takpe .. saya jam 6,7 baru settle . Org lain tgok pkul 2,3 dah settle .. hehee , maybe siang dye ngantuk sgt tu 🤣 sbb mlm dok berjoget je . Hahaha

Depend kot. Sy 28w.. Baby boy.. Sakit2 perut kene kick 😂 Siap usap2 pujuk dia, duk Diam2.. Kalau tak macam bergusti dlm tu.

saya kira gerak baby jarak 20 minit ke atas. pukul 1 lebih atau 2 lebih dah cukup 10. lepas lepas tu saya pantau jela.

1y ago

maybe lain tempat lain kot cara diorang. saya anak first pun macam tu je saya kira. nurse kata kalau pukul 4 petang tak cukup 6 gerakan terus ke hospital.

Sama la sis. Dah pujuk tu bukan terus gerak pula tu. Aduhh risau.

1y ago

tula... lepas pujuk 5-10 minit baru nk respond

minum air limau🤣