Just nak luah je

Hi mommies.. Assalammualaikum... Hmmm sy delay period dah 58 hari... Perut mmg mmbesar la.. Simptom2 mcm pregnant pn ada.. Bkn sy je malah husband pn tempias skli... Baru2 ni sy mcm ada spotting.. Check upt mmg negative je... Hmmmm bru ni sje jla tnya kt mkcik yg pndai bab perubatan kmpg ni.. Dia ckp sy kena busung air.. Dan dia sruh sy g berubat... Sy frust la.... Sy just nk pregnant.. Tp lain yg sy dpt😭😭😭#advicepls #pleasehelp

26 Balas

apa2 pon baik sis gi klinik dulu buat rawatan.saya dulu gi mengurut nenek tu tekan2 perut sakit sampai seminggu dkt peranakkan dan nenek tu ckp sya tak pregnant..sya pon percaya lah dkt nenek tu..last2 2minggu lps tu sya rsa tak sedap bdn dn buat upt test.last2 naik 2line.terus sya terkejut. alhamdulillah nasib baik tak ada apa2 dkt kandungan.. sis baik gi klinik untuk pastikan kesihatan sis betul2 dan klau tak ada apa2 baru lah sis buat rawatan kampung

1y ago

Allah kesiannya...tulah alhamdulillah saya tak ada apa2...cuma sakit dkt perakkan dn bengkak je...

Kakak sy pun camni. da lame nak anak. Baru² ni dia delay period. cek upt negatif. perut dia pun buncit gak. tp x gemok pun. pegi klinik rupanya ade fibroid da besar. Kemungkinan kena buang rahim sbb da sampai ke dinding rahim😔 Better sis pegi klinik/hospital. jgn biar terlampau lame masalah tu.

dh 2023 dh..manfaatkan teknologi yg ada utk kesihatan..kita bkn di zaman perang lg dh,bkn jgak zaman tilik nasib. bertindak sebelum menyesal kemudian hari. akhir zaman ni ilmu sgt bernilai tp klau kita duk pilih utk teruskan tradisi mitos/khurafat maka tiada yg bleh tlg dh .

Tolong pergi jumpa doctor awk, jgn dibiarkan, dan jgn mudah percaya pd makcik yg berubat cara kampung tu, apa2 pun pergi scan dulu. Mcm adik sy sendiri pernah pregnant walaupun UPT -ve dan siap ada bleeding mcm period 😅 sekali dia pergi scan tgk2 baby dah 12weeks.

Sis blh pegi scan utk confirmkan kehamilan dulu.. kalau betul tak pregnant takpa blh ikhtiar cara lain.. kenanya betul ada bby .. Pegi je klinik swasta, cakap nk scan sahkan kehamilan.. rm50 paling mahal pnh jumpa.. pegi klinik dulu ye sis..

dah pergi klinik pakar sakit puan? mungkin ada perubahan hormon/PCOS/fibroid. kena cek dgn pakar dulu. kalau semua ok takda masalah, suami isteri ok. baru boleh cuba alternatif. ni pendapat sy la.

Assalamualaikum sy nak tnya ,bila kita tak tahu yang kita mengandung tapi kita download apps ni , dia kata dah 6 minggu 4 hari adakah betul atau salah walau kita ni tak pergi cek ke doktor ?

1y ago

okay sis

dh g klinik ke cek up?ape2 pn kne jmpe dkter dlu bt scan..andai kata smua clear bru la sis brubat kg .kta xleh ckp ape2 sbb x npk bnda tu kt dlm..kdg2 ade test upt ngtif tp prgnnt..so kne scan kne cek drh dlu

awak lebih percaya kn makcik tu ke? makcik tu ada sijil yg bertauliah ka dlm perubatan? please awak pergi klinik minta doctor check dn nilai tahap kesihatan awak.

Pergi klinik la sis buat confirmation scan.. jgn melulu ke alternatif perubatan kampung. Byk faktor yg blh jadi period awk lambat. Salah satunya PCOS/ Cyst/ fibroid.