Texture makanan bayi 9bulan

Hi mommies! Anak saya hampir nak masuk 9bulan. Saya masih lagi confuse nak bagi anak texture makanan bayi macam mana. Kalau sekarang ni saya bagi texture yg bubur paling bawah dlm gambar ni. Tapi tulah dalam video ni dia kata texture makanan bayi tu untuk 11-12bulan. Tapi ada juga saya dengar orang cakap 8bulan sepatutnya dah bagi nasi. Macam mana yer mommies?

Texture makanan bayi 9bulan
4 Balas

Anak saya nk masuk 9 bulan, sejak hujung 7 bulan saya msih bgi texture hlus, tapi mkin lama dia x nak, skli dia msuk 8 bulan, try bagi nsi yg sllu hsbnd n sy mkn, skli dia makan bnyak, sejak tu sya bgi nasi butir, skrg pndai dh nk makan ikan jee

Ikut readiness anak awak. Lagi cepat tukar tekstur, lagi bagus untuk oral stimulation anak. Anak saya masa 6 bulan je saya bagi puree tekstur. Masuk 7 bulan saya dah tukar ke semi-mashed. 8 bulan saya dah bagi finger food.

Takyah ikut org sis, bagi ape yg baby blh terima. Sy pn mcmni jugak, bila baby dah tumbuh gg baru sy confident sikit bg yg kasar2.. sy perhatikan dulu anak sy mkn mcm mne..

klu dgr org cakap, mmg tak kemana. kena tgk pd penerimaan bby. klu dia nak bubur blend kasar, bg saja. asalkan bby makan.